Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03 14:40 - Българска история до XII век през погледа на старите автори
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 223 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 10.03 16:05


 

Драги съграждани,


През 2015 издадох

Българска история до XII век през погледа на старите автори, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-048101-7, Издателство ГУТА-Н, София, 860 стр. от които 101 цветни.


image
 

1. Предговор

 

В многобройни разговори с децата ми, израснали в Германия, възникваха винаги въпроси като: „Кои сме ние, българите, и кой създава българската държава?“. Децата ми са интелигентни и с годините стана ясно, че това, което бях научил от училище, макар че бях винаги отличен ученик, не е достатъчно, за да отговоря на тези на пръв поглед лесни въпроси. Между 1944 и 1990 имаше хроничен недостиг на истина в България, не че тя липсваше, но някак си не достигаше до нас. След 1990 преживяхме експлозия от исторически публикации, голяма част от които изразяваха по-скоро опиянение от свободата да се публикува, която липсваше преди, отколкото от умението да се мисли аналитично, преди да се публикува. С времето и това се измени, вече работи и публикува нова генерация историци и мнозина от тях мислят, че учебниците по история би следвало да се напишат отново, но това все още не се случва. Така че останах длъжен на децата си с отговорите на горните два въпроса и докато още дишам, ми се иска да променя тази ситуация.

Целта, която преследвам с настоящата книга, е да съпоставя информацията от старите автори, достигнала до нас, и да направя изводи относно народа, който разширява на Балканите българската държава, без да ползвам изводите в прочетените от мене многобройни съвременни книги, които пълнят библиотеката ми. Това не правя от липса на уважение към огромния труд на съвременните български книжовници и историци, а от желанието да направя независима оценка на събитията и самостоятелни изводи за взаимната свързаност и последователност на събитията и техните последствия, четейки само старите автори.

Под стари автори разбирам съвременници на събитията или такива описвали ги след тях. Такива например са авторите, писали на гръцки във Византия и на латински в Западната Римска империя. Авторите, работили 100-200 или повече години след описваните събития, често използват по-стари автори. Те ни казват обаче и каква връзка има между събитията и живота в старо и в по-ново време. Съвременниците са по-добре осведомени в детайли, а по-късните автори имат по-добър поглед върху общия контекст на събитията и резултатите от тях. Това е много важен източник на информация, за да се ориентира човек сред множеството най-различни събития и названия на народите, участвали в тях.

Драги читателю, позволи ми на това място да спомена, че аз не пиша история, тя е написана с делата на нашите предци. Моята скромна задача е да събера и подредя известното в такъв ред, че и ти сам да си създадеш представа за миналото на България. При това съзнавам риска на това начинание и моля за снизхождение.

При написването на тази книга се стремях в голяма степен да избягвам предположения за събития, за които нямаме достоверна информация.

Методът, използван за да напиша тази книга, е следният: първо, след прочитане на цитираните в глава 40 източници направих извадки, които се отнасят до българската история. След това разпределих извадките в 35 глави по тематика и време. В самите глави подредих информацията по време и смисъл и съставих, доколкото е възможно, хронология на събитията. След това подредих всички събития в обща хронология, която се съдържа в глава 36. Четейки общата хронология, ние виждаме много интересни взаимни връзки между отделните събития по време и по място. Това наложи преработване на отделните глави с цел събитията да бъдат поставени в правилния контекст и взаимни връзки помежду си. Това беше най-интересната част от работата.

В глава 37 са дадени кратки сведения за Цариград. Те се необходими, за да се разберат по-добре многобройните неуспешни опити на българите да завземат този град.

В глава 38 е представена информация за мерките, използвани от старите автори, и тяхното превеждане в използваните днес мерни системи. Важна част от тази глава е и частта, свързана с летоброенията, използвани от различни автори. Много често събитията са датирани с поредната година от царуването на еди-кой си римски император. Затова е поместена и таблица на източноримските императори, улесняваща проверката на датите. При датиранията, базиращи се на астрономически явления, които впрочем са най-точни, използвах таблици на американската служба по астронавтика.

Цитираният текст на старите автори е винаги в кавички. Скобки в такъв текст използвам, за да внеса собствени пояснения, без да указвам, че това са бележки на автора. Глава 40 съдържа цитираната литература. Указването на източниците в книгата най-често е следвано от две цифри - едната означава номера на тома, а другата на страницата. Когато томът е единствен, указана е само страницата. Годините след раждането на Христос са дадени само с число. Годините преди раждането на Христос са дадени с число, следвано от пХ, което ще рече преди Христа.

Записът на лични имена варира при различните езикови традиции. Това не бива да ни смущава. Аз ще съхраня първичния запис в цитатите, с цел да не изменям тяхната оригиналност, но в моя текст ще използвам имена, свързани с българската езикова традиция.

Книгата завършва със сведения за въстанието на Асен и Петър и освобождаването на България от византийско робство.

И накрая, искам да изкажа моята дълбока признателност на коректорката на тази книга, г-а Велина Парахулева, преподавателка в Априловската гимназия в Габрово.

Надявам се книгата да намери място в библиотеката на образования и непредубеден българин, за да му служи като справка за сведения от старите автори, достигнали до нас за различни събития от нашата история. Тя може да бъде и ценен справочен материал за ученици, студенти, изследователи и преподаватели.

Николай Иванов Колев (Гутев)

1.1.2015

Херцогенаурах

ГерманияТази книга може да се намери във всички интернетни книжарници напр.

 

https://www.book.store.bg/p160783/bylgarska-istoria-do-xii-vek-prez-pogleda-na-starite-avtori-nikolaj-ivanov-kolev.html

 

като търсите с която и да е търсачка чрез „Българска история до XII век през погледа на старите автори“ и в добрите книжарници у нас. Ако в близката до вас книжарница я няма, то книжаря знае как да Ви я достави от БГ Книга:

 

http://bgkniga.bg/articul/17694/Bylgarska_istoriq_do_XII_vek_prez_pogleda_na_starite_avtori.html

 

Гласувай:
3
01. apollon - Кой е хистори 2018 - някак непочтено ...
01.07 19:43
Кой е хистори 2018 - някак непочтено е да се крие името
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 106910
Постинги: 151
Коментари: 196
Гласове: 389
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31