Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03 14:36 - Какво общо имат "китайските" хунну с европейските хуни?
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 587 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 14.03 08:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

В миналото столетие френски автори изказаха предположение, че поради общност в имената европейските хуни произлизали от "китайските" хунну. Това се поде от нашия историк г-н Съсълов в две свой монографии и др. Въпросът е има ли квалифицирани изследвания по този въпрос, а не само индикации, мнения и предположения? 

Мнозина от Вас знаят, за прочутата фамилия Рьорихови, дали на Русия брилянтни хора на изкуството и науката... Малцина обаче знаят, че след октомврийската революция един от този род е заточен в Кашмир. Нашият учен обаче научава тамошните езици и писменост и изучава древни документи. В по-долу дадената глава са резюмирани резултатите от неговите научни изследвания, които най-после окончателно осветляват квалифицирано и този въпрос.
 

4. Народите, разширили България на Балканите, са хуни

...глави 4.1 до 4.13...

 

4.14 Хунну

И накрая на тази глава нека се спрем на още един интересен въпрос: Щом хуните в далечното минало са действали в такава близост до Китай, то би следвало в китайските старинни летописи да са отразени събития, свързани с тях.

 И наистина такива сведения има. Ето какво е събрал известният руски учен Рьорих (27.IX./9.X.1874-13.XII.1947), Рерих (1999) за периода 225 пХ-77 пХ:

 „…Хунну или сюнну в древността са плащали данък на юе-чжи. 225-200 пХ шанню Тоуман изпраща по-големия си син за заложник при юе-чжи. 209 пХ Тоуман е убит от Маодун (209-174 пХ). В 203 пХ хунну предприемат поход срещу юе-чжи. През 177-176 пХ хунну побеждават юе-чжи и това е съобщено на китайския император Вен-ди. 174-160 пХ Лаошан наследява Маодун и отново разбива юе-чжи. Победените се оттеглят в Дася (Бактрия) и района на север от р. Вей (Оксус, дн. Амударя). Друга част (малките юе-чжи) отива в Тибет. По думите на Сим Цян хунският шанню, следвайки най-древните обичаи, направил чаша от черепа на убития водач на юе-чжи. От 174 пХ до 165 пХ „големите юе-чжи“ се поселват на запад от Тян Шан. Поражението на юе-чжи позволява на хунну да завземат Таримската котловина и да контролират пътя към запад и към Индия. През 176 пХ усуните (сармати) плащат данък на хунну. В този период хунну се простират от Нан Шан на изток до Тян Шан на запад. С помощта на хунну усуните принуждават движението на юе-чжи още на запад. Това заставя и сарматите да се придвижат още на запад. На запад от езерото Исак Кул (Горещото езеро в Киргистан, надморска височина 1609 м) юе-чжи се сблъскват със средноазиатските скити, наричани саки (на китайски „се“), които се придвижили на югозапад в Согдиана. След поражение признават зависимост от усуните. Скити и саки през 133-129 пХ отстъпват на запад. На тяхно място в днешния Самарканд идват юе-чжи. Около 130 пХ част от юе-чжи заедно със скити и саки пресичат Оксус (дн. р. Амударя) и навлизат в Бактрия – Страбон. Стигат на юг в области, които по-късно се наричат Сакастан (Сеистан). През 128 пХ китайски посланик посещава юе-чжи, които вече заемат почти цяла Бактрия, но центърът им е все още на север от Оксус.

През 128 пХ скитите-саки убиват царя на партите Фараар. През 123 пХ наследникът му Артабан провел поход срещу юе-чжи и бил смъртно ранен. През 77 пХ скитите саки даже поставили на престола свой избраник.

В Бактрия юе-чжи и иранци образуват 5 владения: Сюми, Шуанми, Гуйшиан, Сидун и Думи. Начело на всяко владение стоял ябгу (титла, заимствана от хунну).

130-128 пХ ябгу на Кушан Козулокадфиз обединил петте владения и основал династията на Кушаните. Те говорят на кушански (тохарски) език до V-VIII век. В този период приемат будизма.“

Оттук научаваме за войни, станали преди новата ера, които преместват източни народи все пт на запад. Научаваме, че хунну са заемали областта Нан Шан на изток до Тян Шан на запад, където бива локализиран много по-късно произходът на българите от гореспоменатите автори.

Научаваме, че в Бактрия е населена с дошли от изток юе-чжи и скити-иранци и че през 130-128 пХ е основана силната Кушанска империя.

От информацията, която ни препредава Рерих, до I век преди новата ера не става въобще ясно какво общо имат тези хунну с огорите на Волга и с произтичащите от тях народи хун и вар, авар, кутигури и кутригури, от които произлизат българите и които ни интересуват. Напротив, както видяхме, всички стари автори говорят за древния европейски произход на хуните, а пък генетиците ни казват, че разселванията са станали от Африка към Европа и после към Азия. Знаем също, че европейски са хуните превзели през 420 Согдиана и Бактрия, в която кушаните са смес от юе-чжи и иранци.

Тогава следва да заключим, че съседните на китайците хунну са пришълци от Черноморието и след това са били принудени да се придвижват отново на запад. В каква пропорция са се смесили останалите черноморци, от една страна, и отново върналите се в районите, в които се образува Велика България, ако такъв процес въобще е имало, засега не знаем. Факт е обаче, че днешните българи нямат тюркски произход, както свидетелстват генетичните изследвания, цитирани в глава 3. Трябва да отчетем обаче, че езикът на част от хуните на Атила, на хуните в аварската държава, и тези на новодошлите унгарци, на днешните Волжки българи е тюркски, което говори са съжителстване на хуни и тюрки през дълъг период от време. А езикът на Именника на българските владетели има нещо общо с днешния чувашки и не е нито тюркски, нито славянски.

 

Това е извадка от книгата Българска история до XII век през погледа на старите автори, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-048101-7, Издателство ГУТА-Н, София, 860 стр. от които 101 цветни.

https://www.book.store.bg/p160783/bylgarska-istoria-do-xii-vek-prez-pogleda-na-starite-avtori-nikolaj-ivanov-kolev.html

 image

 

Други издания на автора:

https://www.book.store.bg/c/p-pc/id-12287/knigi-ot-nikolaj-ivanov-kolev.html

http://bgkniga.bg/searchresults.html?cat=books&word=%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9%20%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%20%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2

 

 

 
Гласувай:
4
11. leonleonovpom2 - Здравейте!
11.03 15:09
И днес има племена в Афганистан- древна Согдия, които се определят като българи
Пущуните обожествяват българите! Кои се обожествяват-тези, които идват отдругаде-както испанците от индианците в началото!
Има един момент който се пропуска, според мен
Александър Велики иска да създаде хомогенен народ в империята си! И насърчава смесените бракове Сам дава пример с Роксана-цветето на Изтока! На изток се преселват много хора от Балканите! Столицата на Согдианската империя след смъртта му, Согдиана, е най-големият град в света тогава! Там два века властват македонски царе Наследена е от Кушанската империя, коментирате я! И след разпада и следва преселението на хора, чийто деди са дошли от Балканите , от Черноморието!Това е схемата според мен!

Хубав ден!
цитирай
2. historybg2018 - Какво общо имат китайските хунну с европейските хуни?
11.03 16:26
Към leonleonovpom2: Благодаря Ви за коментара. Той съдържа сведения наистина достигнали до нас от старите автори. За това има специална глава в книгата. Вижте в моя блог също и статията "Вярно ли е че българите идват от Хиндукуш?" А на това място само един цитат в потвърждение на казаното от вас от Йонков-Владикин:

https://www.book.store/p219959/zachatkite-na-bylgarskata-istoria-h-jonkov-vladikin.html

„Племето галча, уседнали планинци по западните скло-нове на Памир; … са също арийци, от ирански източник, но те са по-чисти по раса от таджиците, защото е рядкост да се женят вън от своето племе: понеже техните главатари се считат произхождащи от Александър Велики, то и самите те вярват, че произлизат от армията на македонските царе – de même que leurs chefs se disent issus d’Alexandre le Grand, iles croient des-cendre des armes du roi macédonienne.

Македонските полкове и колонисти в тия страни са били твърде многочислени, защото Александър искал да обезпечи персийските и вавилонски си владения от нашествията на тюрк-ските племена откъм каспийските страни, където и днес преда-нията за него са живи, както и планини и реки, езера и места, които носят до днес неговото име. По нравите и обичаите си тия македонски арийци имат много общо нещо с нас: гостоприемство, нямане на роби, най-стария избират за глава на общите работи, едноженство, при делба синът взема две, дъщерята едно, огнепоклонство. Но най-важен е този обичай, идентичен с учението на траките и с общия обичай на нашия народ.
цитирай
3. historybg2018 - historybg2018 - Какво общо имат китайските хунну с европейските хуни?
11.03 16:34
И още нещо от същия автор:

Вижте какво ни казва Елизе Реклю:

„Таджиците празнуват един празник на огъня или слънцето, през време на който празник палят огньове… предназначени да очистят с пламъците си всички ония, които прескачат тези огньове отгоре. Болните са длъжни три пъти да обикалят огъня, да го прескачат три пъти, а когато болният съвсем не може да се движи, той е длъжен поне да гледа втренчено в един от тези огньове, а през това време врачките заклинат злите духове и прогонват болестта към „пустините и плесенясалите езера“.
„У арийците в планините на изток от Самарканд и Бухара и на юг от Памир е забранено да се духа светлината, защото нечистото човешко дихание не трябва да осквернява пламъка, най-голямата пречистота; туземците са навикнали да гасят светилниците си с пляскане на ръцете си. Около люлката на ново-роденото, около леглото на умиращия държат запалени ламбади. Тук-там върху бреговете на Панджа, горния южен Оксус, се виждат кули, които се отдават на зардухтите – Zardouchti, обо-жатели на огъня“ (Жар-Душци или Жар-Духци).
Специалното изучаване на тия македонски арийци заслужава внимание и би разкрило много доказателства за потвърждението на преданието им, че произлизат от полковете на Александър Велики, който дълго е пребивавал по тези земи. Техните огньове приличат съвсем на нашите, кладени на Заговезни за великите пости, когато се прескачат за здраве, а още по-първобитен е този обичай при нестинарството в Странджа планина.

Приятен ден!
цитирай
4. shtaparov - Както навярно знаеш приятелю, &...
13.03 18:44
Както навярно знаеш приятелю,"китайски" Хуни няма и никога не е имало- те са измислени от руските историци,за да оправдаят извършеното от тях потурчване на "пра"-Българите. В стари китайски дотументи никъде не се среща етнонима "Хуни" за разлика от съчиненията на Птоломей (II в.)- среща се стар китайски йероглиф,който различни изследователи го четат по различен начин но най-често като РУАН-РУАН (макар в китайския език да няма "Р"),РУРАНИ,ЖУАН-ЖУАН,СЯНБИ,КСИОНГ-НУ,ШЮННУ,СЮННУ и прочее глупости,които нямат нищо общо с етнонима ХУНИ. В същото време се премълчават ХУНИ-те на Птоломей,ведическите ХИОНИ и микенските ХАОНИ,идентични със "сарматоперсийските" ХОНИ. Премълчава се и това,че китайците си имат йероглифа ХУН и е можело да го използват при изписването на проблемния етноним,поради което не е било нужно да измислят онези "варианти" на името,които ни се цитират. Този йероглиф обаче не е използван от тях нито веднъж за изписване името на някакво племе или народ,но това не променя арогантните лъжи на руско-съветските "историци" с нито една запетайка- те продължават да пишат безумни измислици за Хуните и то такива,че западните учени ги е срам дори да ги цитират.
цитирай
5. shtaparov - Забелязах и друго: езикът на Име...
13.03 19:42
Забелязах и друго: езикът на Именника е Български и няма много общо с чувашкия,който по своята същност е един татарски сиреч тюркски диалект- виж http://shtaparov/politika/2017/11/16/sveshtenite-termini-v-bylgarskiia-kalendar-iznasiat-urok-po-.1578106
цитирай
6. shtaparov - В полза на това твърдение красно...
13.03 19:44
В полза на това твърдение красноречиво говорят и аргументите,които съм привел в http://shtaparov.blog/politika/2017/09/19/goliama-izmama-s-chuvashite-i-balkarite-prashta-uchenite-za-.1568069
цитирай
7. historybg2018 - Относно коментара на shtaparov:
14.03 08:29
Съгласен съм с Вас. Думата китайски трябваше да е в кавички. Всъщност това което Вие споделяте не противоречи на изровените от Рьорих факти за взаимодействието на народите живели северно от Китай с района на Согдиана и Хиндокуш. Приятен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 49443
Постинги: 124
Коментари: 95
Гласове: 167
Архив
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031