Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2018 09:53 - Смъртта на един велик войник (540 г.)
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 472 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Беше 540. Синът на Мундо, Мавриций, вече командваше значителни войски в Илирия. Когато разбра, че готските войски наближават Салона, той отиде да се осведоми какво искат. Та нали той израсна сред тях. Сред стратезите имаше даже и лични приятели. Готите обаче веднага атакуваха пратениците, а след това и отряда, с който беше. Беше страшно да се гледа как се избиват отново храбри готи и българи. Паднаха някои от воеводите на готите. Мавриций също беше убит.

Когато съобщиха на Мундо, той изрева като ранен лъв, просна се по очи на земята и се разтърси в безутешен плач:

- Боже защо ме наказваш по най-жестокия начин, та нали аз служих на тези изверги 24 години, та нали измежду воеводите им бяха момчета, с които Мавриций си играеше и беше израснал с тях. Колко от бащите им съм спасил в неизброими сражения. Затова ли воювах цял живот, за да загине синът ми подло убит от приятелите си.

Воеводите се бяха струпали около него с наведи глави и с оная тежест в гърдите, която ти пречи да дишаш, и никой не казваше дума.

- Боже, аз винаги умеех да се пазя от враговете си, защо не ми показа път да се предпазя от приятели!

Воеводите не го бяха виждали никога с премрежено съзнание. Той беше винаги и в най-разгорещените боеве най-хладният архитект на победите. Този побелял, но силен и жилав мъж, който беше опора на две силни държави, мигом посивя от мъка. Всички разбраха, че Мундо не иска да живее повече.

- Всички отреди към Салона! – нареди Мундо с тих и дрезгав глас, мятайки се без броня на коня си.

- Воеводо, не трябва ли да изпратим разузнавателни отряди? Ние никога не сме влизали в бой без обстойно разузнаване.

- Тоя път ще влезете!

Конницата след един час беше на хребетите над града. Пред тях се откри огромният амфитеатър, построен от Диоклециан. Градът се белееше на фона на изумруденото море целият от камък. Войските се спуснаха стремително от хълмовете и с изморени коне се вклиниха в едно отчаяно и жестоко сражение. Мундо летеше напред и мантията му се ветрееше като на бога на войната Марс. Първият срещнат даже и не усети как Мундо прехвърли меча си в лявата ръка и в последния момент преди да се блъснат го посече от незащитената страна. Войската изрева и го последва. В главата му имаше страхотно бучене. Той почти не усещаше хрускащото трошене на кости и секващите викове на онези, които се изпречваха на пътя му. Мундо беше една бойна машина, която 60 години се усъвършенстваше непрекъснато. Но 60 години бяха много… Ударите му почнаха да отслабват, краката му не стискаха коня както винаги и конят вече не чувстваше волята на господаря си. Всички врагове бяха разбрали, че това е прочутият Мундо по кървавата следа, която оставаше след коня му, и той за миг бе обграден от конници, които се страхуваха да тръгнат срещу него. Мундо отново изрева и се вряза в тях. Първият падна, но ония зад него забиха десетина копия едновременно в гърба му.

Сбъдна се едно прочуто предсказание за него: „След завладяването на Африка ще загине Мундо със сина си.“

Даже и мъртъв, Мундо спечели и тази битка. Но броят на убитите българи беше голям. Гърците казваха на такава победа кадамийска, а българите пирова – та нали Пир беше техен прародител, епирец.

Всички старци знаеха, че войната между готи и българи е безсмислена, но животът си играеше с хората като вятър с есенни листа. Воеводите наредиха на войските да се оттеглят.

Беше 540.

На следващата, 541, Кеан Велики отново се споразумя с новодошлите авари за съвместни действия срещу империята.Откъс от: Ураган над Балканите (Тракийските императори и българите), исторически роман, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-049610-3, Издателство ГУТА-Н, София, 156 стр. Цена 10 лв.

https://www.book.store.bg/p164302/uragan-nad-balkanite-trakijskite-imperatori-i-bylgarite-nikolaj-ivanov-kolev.html

image

Други книги на този автор, преводач и издател:

https://www.book.store.bg/c/p-pc/id-12287/knigi-ot-nikolaj-ivanov-kolev.html

http://bgkniga.bg/searchresults.html?cat=books&word=%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9%20%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%20%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2


image
imageГласувай:
3
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 217402
Постинги: 189
Коментари: 253
Гласове: 818
Архив
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031