Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2018 22:24 - Римляните унищожават Пеония в Епир, миграция на оживелите по Средния Дунав, Панония е „преместената“ Пеония
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 944 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Също от Страбон (около 30 пХ-30) научаваме за обезлюдяването на Епир след римската окупация:

 

„…Полибий (около 200-около 120 пХ) казва, че Павел (Емилий Павел Македон, римски консул в 182 и 168 пХ), след като победил Персей (около 213/212-около 165 пХ) и македоните, унищожил седемдесет града на епиротите, повечето от които били на молосите и превърнал в роби 150 000 души... Maкедонците и римляните със своята продължителна война до такава степен разорили както този, така и другите епирски градове заради неподчинението им, че накрая Август, като видял, че градовете са съвсем западнали, заселил останалите им обитатели заедно в един град, града на този залив, който нарекъл Никополис... Този процес на изчезване (обезлюдяване) е започнал отдавна и все още не е прекъснал напълно в много райони, защото хората непрекъснато се бунтуват; всъщност римляните, след като се наложиха като господари на обитателите, живеят в домовете си като на военен лагер.”

 

Тези 70 града са били дадени на римските войници за разграбване, тъй като били съюзници на последния македонски владетел Персей – враг на Рим. След това Павел стигнал до Орика, където с кораби пренесъл плячката до Италия през 167 пХ, която имала огромна ценност.

 

Един народ, който в очите на римляните е създал „огромни ценности“, е бил високо развит народ.

 

И така за двеста-триста години пеоните напускат принудително Епир, Тесалия, Дардания и се населват около Дунав, както научаваме от Апиан. Апиан е роден в египетска Александрия около времето на Траян и починал след 70-те години на втори век. Получил римско гражданство и работил като адвокат в Рим. Апиан в книгата си „Войната с македонците“ ни съобщава, че македонците по времето на Персей (ок. 213-166 пХ) владеят долопите, че долопите убиват македонския управител с мъчения и Персей ги наказва. Във втори век според Апиан част от пеоните са напуснали селищата си по река Вардар и са се населили по Дунава към Панония:

 

„…14. Пеони – голям народ около Истър, населяващ цялата земя от япидите (в центъра на Алпите) до дарданите: пеони ги наричат елините, а римляните – панони; римляните, както вече казах, ги причисляват към Илирия. Поради това реших да разкажа за тях говорейки за илирийските работи.

 

Те се прославиха от времето на македонците от агриа, които оказали голяма помощ на Филип и Александър; тези пеони са от долните пеони, съседи на илирийците.

 

Когато Корнелий водил война с тях, то злополучния изход на неговия поход внушил голям страх от пеоните на всички италийци и дълго време следващите консули се страхували да воюват с пеоните.“, Аппиан Александрийский (II. век).

 

Виждаме, че военната сила на пеоните е била значителна, за да плаши столетия римляните.

 

За пеони в Панония говори и Дион Касий (около 163-229...). Ясно е, че Пеония е наречена на името на нейните заселници, пеоните.

 

От Йоан Цец (около 1110-около 1180) научаваме, че старите пеонци са българи.

 

А Йоан Зонара (около 1100-1150) в своя „Лексикон“, писан в първата половина на XII век , ГИБИ 7 208, пише:

 

„…

Илири: Варвари, траки. Мисля, че са българите.

Пеонци: Латинско племе или тракийски народ; македонците. Според някои те са тъй наречените сега панонци. А панонци са българите.

Панонци: Българите.

Панония: България.

Склавиния: България.“

В такъв случай не е за учудване защо Атиловите хуни, Бояновите авари и българи, и тези авари и българи на Органа, и впоследствие българите непрекъснато се заселват в тази страна независимо от превратностите на историята. Защо? Защото те я смятат за обетованата земя на спасението, защото тя е заселена от пеоните по времето на Александър Македонски и защото културната връзка межу тях и пеоните никога не се е прекъсвала.

Нека сега отбележим, че Панония и Дакия често се наричат Галия от старите писатели като Созомен (около 400-450), Сократ (380-440), Амин Марцелин (около 330-около 395) и др. А от Тацит (около 58-около 120) научаваме,

 

„…че зад гърба на маркоманите и квадите живели марсинги, готини, ози, бури … галският език на готингите и панонският на озите показва, че те не са германци.“

 

Многообразованият писател Филосторгий е роден в едно село в Кападокия към 368. В своята „Църковна история“ той свидетелства, че хуните са стар европейски народ, идентичен с неврите и познат още на Херодот (484-407 пХ):

 

„…Отвъд дунавските скити, след като хуните ги нападнали, напуснали земите си и преминали като приятели в ромейската земя. Тези хуни ще да са така назованите (от Херодот) някога неври, които обитавали при Рипейските планини, откъдето Танаис (Дон) се насочва към Меотидското езеро (Азовско море) и влива водите си в него.”

 

Прокопий (около 500-около 565) продължава:

 

„…На север от тях (хуните кимерийци) обитават многобройните племена на антите. Край самата тази земя, отгдето се изтича езерото, обитават така наречените готи тетраксити, които били малобройни. ... Непосредствено отвъд езерото Меотида и неговия отток, някъде по неговия бряг, в старо време живеели така наречените готи тетраксити, които току-що споменах. Много по-надалече от тях обитавали готи, визиготи, вандали и всички останали готски племена. По-рано те се наричали скити, понеже всички племена, които заемали тамошните области, изобщо се назовавали скитски, а някои се наричали савромати или меланхени, или другояче.“

 

Названието „тетраксити“ не може да се свърже с нищо, по-скоро „тетра-скити“, тоест четворни скити, но и това е безсмислено. То обаче звучи много близко до многократно използваното „тавроскити“, с което се нарича народът „рос“ или киевските руснаци по времето на Светослав и войната му в България. А и географски намираме киевските руси там, където се говори за „тетраскити“. Другата възможност е „тираскити“, т.е. скити живеещи на река Тирас дн. Днестър, което е също район в който живе и днес руси.

 

Прокопий тук безсъмнено говори за готски народи, които различава от хуните. Впоследствие ще видим много събития, в които двата народа по принуда или доброволно ту воюват един със друг, ту си сътрудничат или даже живеят съвместно, сякаш имат общ произход и много близки обичай.

Откъс от: 

Българска история до XII век през погледа на старите автори, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-048101-7, Издателство ГУТА-Н, София, 860 стр. от които 101 цветни.

https://www.book.store.bg/p160783/bylgarska-istoria-do-xii-vek-prez-pogleda-na-starite-avtori-nikolaj-ivanov-kolev.html

imageГласувай:
7
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. get - - Свържете КАЗАНОТО В ИСТОРИЧЕСКИ ...
09.06.2018 09:54
- Свържете КАЗАНОТО В ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОРИ - с материално-археологическата култура Черняхов-Сънтана де муреш ... и нещата сами ще дойдат по местата ДАВАЙКИ ОТГОВА - Кави хора са изградили същата!

- Тези хора СА ИМАЛИ И ОПРЕДЕЛЕНО ... СИЛНО ДЪРЖАВНО-ПОЛИТИЧЕСКО ОБРАЗУВАНИЕ//ОРГАНИЗАЦИЯ ... за която говорят и ЗМИЙСКИТЕ ВАЛОВЕ - Изключително голямата и сложна ФОРТИФИКАЦИОННА СИСТЕМА с/у Римската инвазия на Север от Дунава и до средното поречие на Днепър-Дон и Донец?

- Това следва да отговаря и на СТАРА и ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ ... съюз от БАЛКАНСКИ МИГРАНТИ + СТАРОТО уседнало МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ ... на север ареала е достигал до пред-Кавказието!?
- Тези хора СЛЕДВА ДА СА БИЛИ С ТВЪРДЕ БЛИЗЪК ЕТНОСЕН ПРИЗНАК - на базата на който и ВСЛЕДСТВИЕ ОБЩАТА ОПАСНОСТ РИМ - са създали пред/или/едно Държавно политическ(о/и) образувани(е/я) ... данните за които ЛИПСВАТ В ИЗВОРИТЕ - Защо ли?

- С уважение ... и бихте ли ми казали СВОЕТО МНЕНИЕ ПО ТАЗИ МОЯ ТЕЗА?!

п.п.
- Защо ли и руско-съветски и германските историци(школи) в ЗАДРУЖНО един глас "КАТЕГОРИЧНО" твърдят ... че това са материални факти В ПОДКРЕПА на, Теорията на ГОТСКАТА МИГРАЦИЯ от СКАНДИНАВИЯ ... ТУК на Балкани?
цитирай
2. historybg2018 - Римляните унищожават Пеония в Епир, миграция на оживелите по Средния Дунав, Панония е „преместената“ Пеония
09.06.2018 19:42
Йордан през 6-ти век, споменава легенда за изхождане на готите от остров Скандза, виж Йордан (551) Гетика „За произхода и деянията на гетите“. Римска история – извадки; Малх: Византийска история, Пълно издание на български 2017, 130 стр., Редактор: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-90656-4-8, Издателство ГУТА-Н, София, 130 стр. Цена 10 лв.
https://www.book/p205268/getika-za-proizhoda-i-deianiata-na-getite-rimska-istoria-izvadki-vizantijska-istoria-jordan-malh.html

Това изречение се подема от немски автори през 18-19 век и изкарват готите немци, а Хитлер обосновава завземането на Крим с тази измислица възнамерявайки да го нарече Готланд, а Одеса Теодорихщат. Няма нито един стар автор, писал преди Йордан който да споменава такова нещо! Напротив всички стари автори на, забележете, стотици страници, единодушно посочват в най-различни времена, че готите са гети, които произхождат от тракийците, които от своя страна произхождат от пеласгите. Виж сбирка от цитати на стари автори в:
Сведения на старите автори за тракийския произход на готите
http://historybg2018/history/2018/04/28/svedeniia-na-starite-avtori-za-trakiiskiia-proizhod-na-gotit.1605905
Що се отнася до катастрофата описана от Дидор Сицилийски (I в. пХ), в кн. 5 гл. 47 §3-5 довела до заливането на егейските долини, то спасилият се народ е бил силно развит. Негови остатъци са Минойския Крит, Микенстката култура и Културата на пеоните, за които става дума в постинга. Разселването на тези хора става първо по Дунав и неговите притоци, по Черноморското крайбрежие и по реките вливащи се в него. Така че част от тези хора са носели висока материална култура със себе си.

цитирай
3. historybg2018 - Продължение:
09.06.2018 19:54
Що се отнася до населването на Италийския полуостров от траки след Троянската война, виж
Троянската война, война между тракийци и гърци през 1183 пХ
http://historybg2018.blog/history/2018/05/22/troianskata-voina-voina-mejdu-trakiici-i-gyrci-prez-1183-ph.1609664
виж:
Траките - цивилизатори на римляните
http://historybg2018.blog/history/2018/03/28/trakite-civilizatori-na-rimlianite.1601252

Разбира се и етруските са изселници от Тракия през Юлианските Алпи. Така че намерените пеонски написани златни пластнки по река Струма не са етруска писменост, а тракийска писменост.

А на въпросът Ви, защо руснаците пишат… и т.н.: нека другите пишат каквото си искат, сега ние имаме свободата и интелекта да си разкажем нашата история, както ние я разбираме от старите автори. Това е рядко щастие и нека се възползваме от него!

Огромно количество информация ще намерите в книгата
Българска история до XII век през погледа на старите автори, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-048101-7, Издателство ГУТА-Н, София, 860 стр. от които 101 цветни.
https://www.book.store/p160783/bylgarska-istoria-do-xii-vek-prez-pogleda-na-starite-avtori-nikolaj-ivanov-kolev.html

която разбирате, че не мога да копирам тука.

Всичко хубаво!
цитирай
4. didanov - балгодаря за синтезираната информация
09.06.2018 23:22
и според мен панони и пеони е едно и също племе, а пеоните са т.н. българи. Не случайно Крум идва от панонските българи.
Пеоните са доста древно тракийско племе, според моите изследвания първият познат на митологията Пеон, епоним на племето е от преди Троянската война и е свързан с Асклепий. По род Пеон е бил от пелопонеските пеласги, който се заселва в земите на древната Ематия. Именно настъплението на пеонските племена към Тракийското море, водят до преселванията на редица тракийски племена в Източна Тракия и Мала Азия като витините. Има сведения, че преди да приемат името пеони от Пеон, се наричали пелагони от Пелагон. Според мен именно пеоните са свързващата брънка между панонските българи и мизийските.Поздрави за интересните теми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 217440
Постинги: 189
Коментари: 253
Гласове: 818
Архив
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031