Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2018 18:59 - Вярно ли е, че бесигетите дошли от Балканите и населили южна Франция след 410 г. и последвалите ги остроготи биват наричани до 12 век българи?
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 1008 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 26.07.2018 11:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          През 589 година се събраха епископи на испанските и галските провинции в Толетум за да прокълнат мнимата арианска ерес на готите в Испания и Галия. Готският цар Рекардус, който е бил на този Синод, се е отказал със своите си от веруюто, което е изповядвал готският народ дотогава, приема римското верую, че Светият Дух произлиза и от Сина[1], и подписва заключенията на Синода. Дали целият народ е следвал решението на своя цар, това не знаем, ние знаем обаче, че готите в Септимания са останали при своята вяра, която тук продължава да съществува под името българска ерес. Du Cange привежда в своя Glossarium под името „Bulgari“ много свидетелства за това, че албигойците (около Тулуз) са били наричани българска секта[2]. Един друг автор съобщава през 1207 г., че българската ерес е разпространена най-вече в графство Тулуз и съседните княжества (Bulgarorum haeresis… invaluerat maxime in terra comitis Tolesani et Principium vicinorum). Филип Август изпраща през 1223 сина си в Албигой, за да унищожи еретичните Bougres (envoia son fis en Albigeois pour destruire l"hйrйsie des Bougres du pays). Като Bougres се означават българите и от Роберто:

 

Si estoient Bougre nomme

De fausse loy pris et prouve.

 

        В своята „История на сектите“ Шмидт привежда много такива свидетелства[3].

        Българските сектанти били манихеи, както беше споменато на стр. 286, а манихейството идва на запад заедно с готите и вандалите, както установява Дьолингер в своята „История на сектите“. Даже по времето на св. Августин много от тях живеели, макар и да се криели, в Галия[4].

„Манихеите изповядват едно учение, което се различава от арианството, и когато крал Хунерих е изпратил да ги разузнаят, се видяло, че много от тях били станали при арианите свещеници и дякони[5].“ Между манихеи и ариани следователно не се е правила разлика.

Манихеите били тракийци и наистина ние намираме, че жителите на Септимания се наричат ту гети, ту българи. Тъй като съседите на септиманците са били гасконци, то Ermoldus Nigellus казва в своята Carmina, написана в чест на император Лудвиг, че гетите са съседи на гасконците или васконците: Francus, Vasco, Getha sive Aquitana cohors[6]. Същото може да се вземе и от Венантиус, който пише, че гетите треперят от васконсците: quem Getha Vasco tremunt[7]. И Ерменикус Елвагенсис (починал през 874) означава българите като съседи на васконците и бретонците: Hinc etiam in barbaris nominibus eandem regulam observamus ut „Vascones Britones Vulgares[8]. Когато Венантиус пише, че гетът трепери пред васконеца, то Валфрид Страбон (починал 849) се изразява така, че българинът отстъпва на бритонеца: Britta cedat atque Bulgar[9]. И малко по-нататък (стр. 378) същият автор нарича българите и арабите лоши гости на Иберус[10]. Българите заедно с хуните (хуногурите) се споменават и в Песента за Роланд, която възниква през деветото столетие: „E Hungre e Bugre et tant gent avers[11]. С хунгри и бугри се означават хуни и готи, които се появяват още през петото столетие в Галия.

Сигурно доказателство за това, че името българи в Септимания се отнася за готи, е фактът, че там това име се споменава още през шестото столетие. Измежду написаните през 610 година визиготски писма (Epistulae wisigothicae) се намира и едно, в което пишещият го се подписва като българин и граф на Септимания: Bulgar comes Septimaniae[12].

        Булгар, който е писал през 610 своето писмо, е бил роден през шести век, така че може да се каже, че още през шестото столетие името българин е съществувало там, когато там става дума за готи. Следователно българската ерес в Септимания не е била нищо друго освен религията, която готите или визиготите са донесли тук. Според това може да се каже, че българската и готската религия са една и съща[13]. Същото важи за Тракия и Илирия.


[1] …Spiritum sanctum inseparabiliter a Patre Filioque procedere. Isidor, Historia de Regibus Gothorum. Patr . l. 83 col. 1 071.

[2] Ipsos autem nomine vulgari Bulgaros appellavit (Robertus), sive essmt Peterini sive Joviniani vel Albigenses.

[3] C. Schmidt, Histoire de la secte des cathares ou albigeois, Paris 1849, S. 282.

[4] Augustinus, de nat. bonni. Opp. VIII, 36 ff. ed. Amstel. Conf. Lib. V, cap. III, 3 Patr. I 32, I 707.

[5] Dцllinger, Sektengeschichte. Mьnchen 1890, S. 25-53.

[6] Monum. Germaniae, Poetae latini Bd. II, S. 13.

[7] Venantius Fortunatus, c. IX, I, 73. Patr. I. 88.

[8] Ed. ab Emesto Duemler, Halis 1873, p. 21.

[9] Monum. Germ., Poetae latini Bd. II S. 406.

[10] Sie Vulgar Sarraque cenus malus hospes Hiberis.

[11] Leon Gautier, La chanson de Roland, Tours 1872, CCXI, 2921 f.

[12] Monum. Germ. III, S. 677-685.

[13]

Toulouse, wo von einer bulgarischen Hдresie die Rede ist, war die Residenzstadt der vesegotischen Kцnige. Jordanes, Getica, XXXIII, 173; XL, 218; XLIII, 228; XLIV, 23I. Die angeblich arianische oder manichдische Religion dieser Vesegoten wurde spдter bulgarische Hдresie genannt.
 

Текста е взет от новоизлязлата: Д-р Ганчо Ценов, История на българите и на другите южни славяни от римското завоюване на Балканския полуостров до края на деветото столетие, БЕРЛИН И ЛАЙПЦИГ WALTER DE GRUYTER & CO., ПРЕДИШНОТО ИЗДАТЕЛСТВО G. J. GЦSCHEN"SCHE VERLAGSHANDLUNG - J. GUTTENTAG, VERLAGS., КНИЖАНИЦА - GEORG REIMER - KARL J. TROBNER - VEIT & COMP, 1935, Забранена в България от 1944 до 1990, Превод от немски д-р Николай Иванов Колев, Издателство GUTA-N, София, 2018, ISBN 978-619-7444-08-7. Стр. 364, Цена 25 лв.

 

https://www.book.store.bg/p231301/istoria-na-bylgarite-i-na-drugite-iuzhni-slaviani-d-r-gancho-cenov.html

 

http://bgkniga.bg/articul/18589/Istoriq_na_bylgarite_i_na_drugite_iujni_slavqni_ot_rimskoto_zavoiuvane_na_Balkanskiq_poluostrov_do_kraq_na_devetoto_stoletie_.html

 

 image

 

Други книги на този издател:

 

https://www.book.store.bg/c/p-pc/id-12287/knigi-ot-nikolaj-ivanov-kolev.html

 

 

 

http://bgkniga.bg/searchresults.html?cat=books&word=%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9%20%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%20%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2

 

 

 

https://ciela.com/publisher/guta-n.html


image

image
image

 
Гласувай:
8
11. syrmaepon - Bulgar предава на поколенията чрез ...
24.07.2018 10:01
Bulgar предава на поколенията чрез неговите писания, писма за канцлерството на Толедо, столица на вестгот Кралство Испания, писма до нас са достигнали и публикувани през 1892 година.
Вероятно принадлежащ на готическата висока благородство, той е известен като com (comte) на неизвестен град Нарбон (Югозападен от Галия), принадлежащ на Septimanie. Това също е католик, който вероятно е отказал арианството по време на царуването на цар Recaredo (586-601), син и наследник на великия цар Leovigildo Arian и католическата вестгот King 1 (587), които направиха католицизма единствената религия на неговото царство (589). Булгар, знаейки, очевидно грамотен, грамотен така (поне той сам не си написал писмата му), може да докаже, че той е достатъчно култивирани характер (често благородна останат неграмотни по това време, обаче, по-малко, отколкото в останалата част от Европа), следователно доста важен благородник, който е получил доста стабилно образование. Това може да бъде тясно и верен King Recaredo, който участва в потушаването на въстанието в Септимания Arian (588), организирани от Athaloc, Arian архиепископ на Нарбон и подпомага две благороден и Granista Wildigern.

цитирай
2. syrmaepon - В 603, младият цар вестгот Liuva II, ...
24.07.2018 10:03
В 603, младият цар вестгот Liuva II, син и наследник на крал Recaredo, бе свален от благороден вероятно Arian Witteric, който взема властта, очевидно без големи затруднения, които могат да докажат пред нас, че сред вестготите, значителен брой индивидите остават враждебни към католицизма и династията Leovigild. В този случай е трудно да се разбере успешният държавен преврат на Виттерик, който ще остане на трона Визиготич около 7 години. Заявява ли силна анти-католическа репресия? Сигурно е, че българинът католик е отстранен от длъжност и заловен (603). Според неговите писания той е? депортирани? (Може би в Толедо вестгот капитал) и хвърлен в затвора в различни затвори, където претърпява редовно вода и храна лишения, и когато се злоупотребява. Задържането му продължава почти 7 години. Той е странно освободен в началото на годината 610 г. от Виттерик, малко преди убийството му на банкет (април).
цитирай
3. syrmaepon - Когато Gundemar, Dux на Септимания ...
24.07.2018 10:07
Когато Gundemar, Dux на Септимания (или? Gothia?), Католически, дойде на власт (април 610), Булгар е бил освободен наскоро, след като пое функцията му идва. Булгар е назначен за губернатор на Готи от Гундомар, като го следва в този пост и по-късно се отличава с качеството си на дипломат и на военен.Той също така изглежда е играл роля в възстановяването на добрите отношения между визиготите и франкските крале, често противоречиви от времето на Кловис.
Умира на неизвестна дата.

Guillaume Besse, historien français de la région de Carcassonne du xviie siècle.
E. A. Thompson, The Goths in Spain, Clarendon Press, 1969 (trad. espagnole : Los godos en España, trad. de Javier Faci Lacasta, Grupo Anaya Comercial, 2013.
цитирай
4. bezistena - Поздрави!
26.07.2018 14:08
Прекрасно събирателно и логично вярно причинно – следствено изследване!
Ше го развием в синергитичен екип върху познанията ни в нашия блог за Меровингите, които са първосвещената жреческо – царска златна династична линия на рода Дуло, управлявала Свещената Българска империя (33 – 518 г. фалшифицирана 1000 години по – късно като "римска империя") и спасена в политическо изгнание след кървавия преврат на византийците през 518 година и за времето на дълбокоскриваното първо византийско робство на България 518 – 681, в бившата Българска имперска провинциия Франкорум, която династия поставя началото на феноменното кралство на Меровингите, които са 100 % Българска жреческа аристокрация от рода Дуло, състоящ се само от Българи – генетични потомци на Исус и Мария Магдалена, Които са Българи!

– още инфо в блога ни с парола на търсачката "безистена и меровинги", "безистена и Аспарух", "безистена и Сихибер", "безистена и Дакобер"
С благословение от екипа ни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 217316
Постинги: 189
Коментари: 253
Гласове: 818
Архив
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031