Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06 11:24 - Загадката около произхода на цар Самуил
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 597 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 27.06 09:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Когато прегледате учебниците по История ще видите, че за произхода на Самуил не се казва почти нищо. Когато писах „Българска история до XII век през погледа на старите автори, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-048101-7, Издателство ГУТА-Н, София, 860 стр. от които 101 цветни.“, намерих само сведение от един каменен надпис и един източник и… толкова. Това което научих преди два дни и което искам да споделя с Вас ми изглежда изключително любопитно:

     Арменския историк Степанос Таронеци (Таронци) дава информация за комит Никола или Никохайос, която е преведена от арменски на български от Гаро Рафаелян през 2019 г. Според този историк комит Никола е роден в гр. Терчани (Терджан) във Велика Армения сега Ерзинджан в Турция. Именно той сключва брак с арменката Хрипсиме (Рипсиме), дъщерята Ашот II Железни от династията на Багратидите, цар на Армения през периода 914–928 година. Внуци на Ашот Железния са царя на България Самуил от 997 г. до 6 октомври 1014 г. и братята му Арон, Давид, Мойсей.

Брака е сключен с помощта на императора на Византия. След сключването му императора идва с младата двойка в България го представя на царя на България. От Всеобщата История на Степанос Таронеци[1] научаваме, на стр. 175-176:     

     „Българите помолили цар Василий да даде своята сестра за съпруга на царя. Митрополита получил това послание, макар и покрит със срам, но въпреки това не се отказва от своята злоба. По това време цар Василий го изпратил (при българите) да въдвори мир. Императорът изпратил на българите една жена от своите поданици, която приличала на сестра му и била придружавана от митрополита. Когато жената пристигнала в земята на българите те узнали за това, и след това осъдили митрополита, като прелюбодеец и лъжец. Българските царе го изгорили, като го обгърнали с храсти и слама. Това било направено от двама братя, наричани Комсадцаи (графски деца, комитопули), от който най-стария, арменец по род от держанския окръг, наричан Самуил[2]. Тях двамата император Василий изпратил със своите гвардейски полкове в Македония на война срещу българите. Възползвайки се от удобния случай, те се отделили от гръцкия император, и преминали към царя на  българите.“

Нищо чудно, войсковите части на Самуил и брат му са били част от войските на Йоан I Цимиски, с които той изтласква руснаците и окупира България, защото българския народ въстава според Скилица-Кедрин, ГИБИ 6 275, след смъртта на този император и провъзгласява комитопулите за свои владетели.

Интересно обаче, че в една латинска грамота, писана през 994 от българина Пинчий (може би Пенчо) и в един ръкописен паметник, баща им е наречен Шишман, произлизащ от Търново. Документите са цитирани във великолепното изследване на Марин Дринов, Дринов (1930) стр. 75. В спомената грамота Шишман е подреден след Петър и неговите синове и е наречен император. Дали преди брака, или след него  комит Никола става управител на Средец (София) през периода (927–969) г., това не знаем.

Никой от летописците не се съмнява, че Самуил се чувства българин и защитава до смъртта си българските интереси. Остава да предположим, че както в многото войни, пленници или бегълци от благородни родове са били поставяни на различни ръководни постове но на другия край на империята, далеч от българските граници, така и семейството на Никола е попаднала в Армения.  И когато се е отдал случай на неговите синове, да се откъснат от империята и да преминат към българите, те го правят.


[1] Всеобщая история Степаноса Таронского, Асохика по прозванию, писателя XI столетия, перевод Н. Эмина, издана в Москве в 1864 г.

[2] Другия брат, за който не е назован по име, се е казвал Мануил (см. Ист. Арм. Чамчиана. Ч. 2, стр. 873). Но ние знаем, че имената на братята на Самуил са Давид, Аарон и Моисей?
Гласувай:
5
01. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
26.06 12:37
Рипсимия вероятно е арменка, от царски произход! Но и комит Никола е от царски ,Български произход!
Тезата за арменския произход на Самуил е несъстоятелна, поради Разликата в годините През 1014 година той е на над 60 години!
Баща му, Комит Никола е управител на област Средец Това е преди нападението на Йоан Цимисхи и по времето на цар Петър Първо несъответствие
Е, как ромейски император ще назначава комитопулите ?! И Никола е женен за Рипсимия през управлението на цар Петър ! И сватбата им не може да стане без неговата благословия! И това е още едно доказателство ,че комит Никола е от царски, Български произход!Жена от царски род ще бъде дадено на човек също от царски род
Има и още едно доказателство че са от царския род, Български обаче Комитопулите! След като Рипсимия е от арменски царски род, естествено е да бъде дадена за жена на човек от Българския царски род!

Самуил е получил корона от папата- Калоян посочва този факт и твърди ,че е от неговия род!
За да получи корона, Самуил трябва докаже, че е от Български царски род! Не от арменски! Защото с нея се обявява за император на България!
Никакво значение няма произходът на Рипсимия относно националността на царете ни! Смесените бракове в крапските и царските фамилии са нещо обикновено през вековете Щом е цар или император на България, той не може да бъде никакъв друг, освен Българин!
Смятам, че ще се съгласиш в правотата на разсъжденията ми!

Хубав ден!
цитирай
2. historybg2018 - Влагодаря за коментара!
26.06 13:17
Именно за това пуликува този текст за да се дискутира по него.

Първо бих искал да спомена, че не е рядко явление благододници от България да имигрират в ИРИ. Даже имаме двама владетели направили това. Те обикновенно биват провъзгласявани за патриции и за да не се месят в политиката биват изпращани като градоначалници или пълководци по границите далеч от българките. Това е ставало и с благодорни пленници през многобройните войни които водят двете държави. Така че българският произход не е свързан със съобщението къде е родено детето. И Урфил е роден в Кападокия, но е българин.

Репсиме със сигурност е била високопоставена дама, дали в обкръжението на Ирина, Петровата жена, или в Мала Азия, няма значение, а за да се даде за съпруга на българин, то и двамата трябва да са били от знатен произход, както правилно отбелязвате, а ако тя е царска дъщеря, то Никола със сигурност е от царски род. Така че аз формално не виждам логически противоречия.

А дали папата е "давал корона", иска ми се да вярвам, но ние разполагаме само с едно писмо, в което Калоян я иска, и споменава името на Самуил и Петър. Папите са искали винаги срещу "такава милост" отстъпване на юрисдикцията на националната църква на Рим, както това стана в Адриа и Панония. Но писмото е важно, защото споменава Самуил като цар.

И още нещо, откъде е сведението че Никола става управител на Средец?

Скилица и Кедрин в такива пордобности описват войните на Самуил, а не споменават повече от един ред за произхода му?! Напоследък срещнах някъде, че следовници на Самуил живеят в Италия. Споделих с един известен бългаски генетик, че може проби, ако те желаят, от тях, да се сравнят с намерените кости (ако това е така) от гръцкия професор, но отговор не получих, което рабира се е разбираемо, имайки предвид, че сранението на ДНК може да се окаже отрицателно? Но все пак е интересно, в техните архиви в Иалия, няма ли нещо повече за произхода на Самуил?

Всико хубаво и спорен ден!
цитирай
3. barin - Здравей, Колев. На мен не ми се вярва ...
27.06 06:36
Здравей, Колев. На мен не ми се вярва произходът на рода на Комитопулите да е арменски. Само съпругата на цар Самуил Рапсимия е от арменски произход. Аз никога не съм си мислил, че Самуил е от арменски произход. Какъвто и да е произходът му той през цялото си фактически и след смъртта на цар Роман легитимно управление се е чувствал българин. За България не направил много и при едно друго стечение на обстоятелствата при битката при Траянови врата 997 г. ( смърт на император Василий II ) е можело да има другразвой на събитията.
Поздрави!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
27.06 08:54
Политиката е игра, съгласен съм!
Но писмо, до папата, излязло от царската канцелария, документ от най високо ниво, не мога да го поставя по- ниско от писание на летописец, който вероятно пише по поръчка, зависим е, а и влага и собствено въобръжение!
И папата не може безотговорно да пише, че е проверил в архивите на Ватикана и думите му са се оказали истина!- На Калоян думите
Не знам, един известен в блога професор, по съвпадение с близък до твоето име псевдоник- Коко, също твърди ,че комитопулите и Сермон са арменци
За Сермон съди по името Но то идва от Сирмиум, който не е арменски град
Но той бърка, като посочв,а че родината на овчеглавите, както ни нарича, е в Армения
И отново има прескачания във времето
Василий Втори е от македонската династия Но е арменец официално Прадядо му, борецът Василий първи е преселен като дете от Крум в днешна Румъния Той знае това Когато присъединява България, той, за отмъщение, от тема Стримон преселва Българи в Турска Армения днес , а от там в Стримон преселва арменци
И твърди ,че Самуил произхожда от тях?
Смешно е ,нали?
Но основното е-на цар етнически произход предвид смесените бракове не може да се търси
Асеневци, чрез жените са дали кръв на всички европейски династии-включително и на английската На Кобъргите - също Не случайно Фердинанд е предложен за наш владетел

Владетелят ,ако е такъв на България, е Българин!

Хубав ден!
цитирай
5. historybg2018 - Сведението на Степанос Таронеци казва че е роден в Армения, но...
27.06 09:12
За мене няма съмнение, че Самуил е с българско самосъзнание, иначе как би могъл да обедини един огтомен народ и да води почти 30 г. успешни войни с империята. Но прочетете книгата на Степанос Таронеци писана в 11 век и ще видите, че тя е пълна с подробности и сведения, които се потвърждават от много други автори. За това не ми се иса с лека ръка да пренебрегна неговото сведение, още повече че нашите са толкова оскъдни за произхода на Самоил. Индиректо съдбата на неговите зетьове, деца и внуци показва, че Василий и наседниците му не се свенят да ги направят интегрална част от правителството на Византия и имат какви ли не драматични съдби.

Нека денят Ви е спорен!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
27.06 23:29
От това ,което съм чел, изводът ми е, че Василий иска да прави дуалистична империя с Бълтария, нещо като Австро-Унгария! Но се озлобява след битката при Траянови врата Все пак запазва България като тема Изселването на Българи и заселване на арменци прави в Стримон, откъдето уж е комит Никола?
Не се връзва математически преселението с овластяването на Самуил
Никола е комит, това е сигурно оттам идва и името на династията ! Управител на област, твърди се ,че е Средец Ами тя е непосредствено след Преслав по важност! Там може да бъде само човек от царския род, по каква причина ще сложат някакъв арменец?
Рипсимия е от царски род, арменскиТя няма да бъде съпруга на нискоразряден арменец Ще бъде дадена на човек от царски род, от дипломатическа гледна точка- външен, не арменски
За мен комит Никола е от Български род, при това принадлежаш към царския род, за да има съпруга също от царски род!
Затова е вярно ,сведението на Калоян, че принадлежи към неговия род
Не знам какви други събития пасват към описваното от този автор, но не пасва основното, как арменец е станал и кога управител на втората по важност област в елитното Българско царство?
Това според мен е несъстоятелно!

Хубава вечер и хубави дни ,Николай!
цитирай
7. historybg2018 - ...как арменец е станал и кога управител на втората по важност област в елитното Българско царство?
13.08 18:24
Авторът казва, че е роден в Армения. Ние имаме много случай на пленени или доброволно емигрирали български велможи, които в Источната римска империя са били изпращани далеч от България да служат на империята. Съвсем възможно е Никола да българин от знатен произход на служба в Армения и Самуил да е бил роден там. Приятен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 217440
Постинги: 189
Коментари: 253
Гласове: 818
Архив
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031