Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07 12:08 - Сведението на Есхил през VI-V в. пХ за местонахождението на Кавказ
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 459 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 15.07 18:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Думата Кав-каз се състои от две думи, първата от която на много езици означава пещера, а втората дом. Така, че Кваказ, като пещерен дом може да се отнесе към много планини, в чиито скални пещери ранните поселници са имали своите домове. Затова е важно при всеки конкретен автор да се знае в контекста на кой район е използвал думата Кавказ за означаване на съответната планина. Когато преди около 100 години българския историк Ганчо Ценов анализира стихове от трагедията на Есхил „Прикования Прометей“ той обръща внимание, че в тези стихове става дума очевидно за Балканите, и за планините от Рило-Родопския масив. Това разбира се отличава от представата за днешния Кавказ, и Ценов обръща внимание на фаталните последици от смесването на двете представи за локализирани на народите живели в древността около Кавказ. Тъй като този пасаж от неговите книги е некомпетентно критикуван от неговите политически опоненти даже и днес, то привеждаме тук стиховете на Есхил с цел сами да си изградите мнение по този въпрос. Нека само споменем, че Есхил (525-456 пХ) е един от най-образованите интелектуалци за времето си, участник в обществено политическия живот на елинските градове-държави. В гръко-персийските войни той воюва при Маратон, Саламин и Платея. Отличен е приживе 13 пъти с наградата „Най-добър трагически поет“ в Древна Атина. Източникът на откъса тука е: Есхил, Прикования Прометей, Народна Култура, София 1972. Превел от старогръцки проф. д-р Александър Ничев, единадесето издание. Става дума за легендата за любовницата на Зевс, Йо (Йонийски залив) превърната от ревнивата му съпруга Хера в крава и подгонена от изпратения от нея стършел. Прометей съветва Йо как да се спаси от Хера, откъде да мине от Йонийския залив до Босфора:

 

Прометей

 

700      Това, което искахте, получихте.

Желаехте да чуете от нейните

уста за собствените ѝ страдания.

Сега узнайте още колко бедствия

от Хера има да търпи девойката.

705      Ти, дъще на Инах, помни словата ми

и чуй къде ще свършат твойте пътища.

Оттук ще свърнеш най-напред към изгрева,

ще тръгнеш по неизорани краища.

При скитите ще стигнеш, при чергарите

710      със плетените хижи връз колите им

и с бързолетните стрели в колчаните.

Далеч от тях! Мини покрай скалистия

и шумен бряг, па напусни земята им.

Наляво имат жилища ковачите

715      халиби. Зорко се пази, отбягвай ги!

Свирепи са и не обичат гостите.

Ще стигнеш Буйната река. И с право е

наречена така — тя няма бродове.

Качи се на Кавказ, на най-високата

720      сред планините, дето, от самия връх,

водите ѝ беснеят, от призвездните

чукари се спусни на юг и пътя си

ще стигнеш при станът на амазонките,

враждебни на мъжете. Ще живеят те

725      край Термодонт, във Темискира, някога —

там, дето Салмидес разтваря челюсти —

враг на моряци, мащеха за кораби.

Приятелски ще те насочат в пътя те.

До Истъм Кимерийски и до тесните

730      врата на Понта ще достигнеш. Дързостно

мини през теснините на Меотия.

Ще се мълви навеки между смъртните

за твойто преминаване. А протокът

ще се нарича Босфор, сиреч Крави брод.

735      И от Европа ще преминеш в Азия.

Не е ли безсърдечен повелителят

на боговете? Той залюби смъртната

девойка и я тласна във блуждания!

Жесток жених, ужасен брак си случила,

740      девойко! Туй, което чу, не е дори

началото на твоите страдания.


12 века след Есхил, Прокопий (VI век) в своята „История на готските войни“ помества хуните на север от днешния Кавказ и пише следното: „Хуните, които се наричаха по-рано кимери (кимбри), са имали някога един владетел, който имал двама синове, Утигур и Кутригур, които си поделили бащиното царство. С техните имена биват наричани и днес едната половина на хуните утигури, а другата кутригури…“

 

Забележете обаче, къде се намира Кимерийския Босфор, това е днешния Босфор.

 

Образованият източно римски император Константин Багрянородни 16 века след Есхил смята горното деление на кимерийците за делене на българи. Той пише, че българският род (των Βουλγαρων γενοζ) някога се е разделил на две царства, което се доказва от имената на Месембрия и Силимбрия, които са били същевременно и имена на царства (προτερον ειζ βασιλειαζ διτταζ διηρητο και μαρτυρουσιν αυτα τα ονοματα των πολεων ητε Μεσημβρια και η Σελυμβρια βασιλεων προσηγοριαζ) (Ed Bonn. III, p. 44). Значи, че по времето, когато кимбрите са се разделили на две царства, те са живеели в Тракия на Босфора, който поради това се нарича Кимерийски Босфор, тъй като градовете Месембрия и Селиврия са се намирали там. 

 

А къде са Месембрия и Силимбрия днес всеки знае!

А що се касае до Кавказ, където са живеели скитите, то този Кавказ не е азиатска, а илирийска планина. Страбон (I век) я идентифицира с планината Керауния в днешна Албания и Македония (VII, VI, 1; XI, V, 1; XI, IV, 1). И накрая Страбон ни казва: „В Кавказ живеят иберийците и албанците, сарматите, скитите и ахейците (Μεχρι του Καυκασου και Ιβηρων και Αλβανων Σαυρομαται και Σκυθαι και Ακαιοι) (XII, III, 8). Кавказ значи, при който живеят скитите, се е намирал в близост до албанците и ахейците (Гърция), тоест в Македония или Илирия. Вследствие на това старите поселища на скитите (българи) трябва да се търсят в Илирия и Тракия, а не в Азия. И така ние виждаме, че българите са живели в Илирийски Кавказ и че те са един много древен трако-илирийски народ. 

Последните три цитата бяха взети от книгата: Ганчо Ценов, История на българите. Превод от немски: Николай Иванов Колев, ISBN 978-619-90656-6-2, Издателство ГУТА-Н, 2017, София, 140 стр. Първо издание: Dr. Gantscho Tsenoff, Geschichte der Bulgaren, Bahnhof- und Feldbuchhandel Gesellschaft m. b. H. Berlin S. 14., Berlin 1917. Цена 12 лв.

https://www.book.store.bg/p215181/istoria-na-bylgarite-gancho-cenov.html

image

 
Гласувай:
5
01. andorey - Не е прав Г. Ценов тук. Кавказ си е ...
11.08 17:49
Не е прав Г. Ценов тук. Кавказ си е точно там, където си го знаем, а това показва и описанието на Есхил. Има кимерийски Боспор има и тракийски Боспор при Византион.
цитирай
2. historybg2018 - Привет!
14.08 10:41
Очевидно е, че в описанието на Есхил сатава дума за известния тогава на елините свят, а той е Европа, под което са разбирали Балканския полуостров. Остатаъкът от това разбиране е и река Европа, както се нарича Марица след вливането на Арда в нея. В обисанието на Есхил става дума за път от Йонйския залив (наречен на името на кравата Йо) до прехода и през морски пролив от Европа в Азия. Как да се отнесе това към днешния Кавказ?! Това би било безмислео. Бъдете здрав!
цитирай
3. historybg2018 - "Не е прав ..."
15.09 19:28
Привет! Ако Йо е пресякла Керченския пролив, то тя би минала от Европа в Европа, а след това би минала невероятните препятствия на днешния Кавказ за да стигне в Азия. Есхил обаче ни казва, че тя първо минава край Кавказ и след това минава от Европа в Азия. Така че г-н "andorey" формалната логика не потвърждава вашето твърдение. Бъдете здрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 214462
Постинги: 188
Коментари: 253
Гласове: 806
Архив
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031