Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04 17:13 - Войните между франки и авари по времето на княз Кардам
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 196 Коментари: 2 Гласове:
5 За взаимоотношенията на франките към абарите по време на Карл Велики и неговите синове свидетелстват предимно Annales regni Francorum и Annales qui dicuntur Einhardi (Hannover 1895). В двата летописа се съобщава едно и също с единствената разлика, че във франконските анали се говори за авари, а в аналите на Айнхард на същото място се пише за хуни. В аналите на Айнхард четем, че през 782 Каган и Югур, князе на хуните, в интерес на мира са изпратили пратеничество при франконския крал. Лоршерските анали повтарят това, но те наричат тук споменатите хуни абари. Баварският херцог Тасило се съюзява през следващата година (788) с хуните абари, неговите източни съседи, и се вдига срещу франките. Хуните събират две армии и с едната нападат марката Фриул, а с другата Бавария, тъй като тя се държала за франките, но без успех. И на двете места те са победени и обърнати в бягство. Те нападат още веднъж Бавария, биват обаче отново отблъснати. Много от тези, които се опитаха да се спасят с преплуване на Дунава, намериха във вълните на реката смъртта си (Einhard a. 788). В Лоршенските анали на това място се пише за авари вместо хуни. По това време франките окупират Истрия. Макар и победени, хуните си остават опасни врагове за франките, та се е наложило през 791 крал Карл да предприеме един военен поход срещу тях. В аналите на Айнхард под година 791 се казва следното: „След като пролетта отмина, царят тръгна в началото на лятото от Вормс към Бавария с намерение да отмъсти на хуните за онова, което бяха престъпно направили, и да ги покрие колкото е възможно по-бързо с война. Той събра от цялата си държава една толкова силна войска, колкото можеше, събра запаси и тръгна тогава на война. Войската той раздели на две части. Начело на едната той постави граф Теодорих и своя камердинер Магинфрид и ги прати на северния бряг на Дунава. Той самият напредна с другата част към южния бряг срещу Панония. Баварците пътуваха с кораби, натоварени с провизии, надолу по Дунава. Първият лагер беше установен на Енс (Анесус), тъй като тази река разделя с течението си областта на баварците от хуните и служи за сигурна граница на двете държави.

        „След като хунските окупатори бяха прогонени и техните укрепления разрушени, от които едното на река Камб, а другото при град Комагени на връх Кумео и които бяха построени изключително здраво, всичко беше подложено на опустошителния огън. След като кралят достигна с войската си водите на река Арабо (Рааб), той я прехвърли и тръгна по брега и чак до устието ѝ в Дунава. Тук той направи няколко дена почивка и реши да се върне през Сабария.“ През следващата година (792) Карл отново се подготви за война срещу хуните. За тази цел той остана в Бавария и нареди да се построи един мост от свързани кораби, който искаше да използва в предстоящата война. Хуните мислеха обаче да се сдобрят по някакъв начин с Карл, тъй като в аналите на Айнхард се казва под година 795, че Тудин, княз на хуните, е изпратил посланици при Карл, който е бил установил лагера си по онова време на река Елба, и му обещал да дойде лично при него и да стане християнин. Независимо от това франките се държат агресивно с хуните, тъй като скоро след това (796) Ерик, херцогът на Фриул, изпраща една експедиция, водена от славянина Вономир, към Ринга в Панония, за да ограбят намиращите се в тази околност хуни. Във франконските анали под 796 се казва, че Ерик, херцогът на Фриаул, изпратил хора, предвождани от славянина Вономир, към Ринга (главната защитена столица на абарите), който е трябвало да ограби абарите, които сега живеели в мир, но били изтощени от войни. Техният хаган бил осъден в една гражданска война и убит от своите. Съкровищата на предишните им владетели, които са били събирани през много столетия, сега бяха изпратени на крал Карл в неговия дворец в Аква (Аахен).

        През същата година синът на Карл Пипин, царят на Италия, напада Панония и гони хуните отвъд река Тиса, разрушава царската им крепост Ринга, заграбва почти всички съкровища на хуните и се връща да презимува в лагера си при баща си в Аахен (Ann. Einhard a. 796). Независимо от това войните с хуните продължават.

        Така в аналите на Айнхард под година 799 се казва: „Геролд, главнокомандващият в Бавария, бил убит в едно сражение с хуните, другият, Ерих (херцогът на Фриул), намира смъртта си след великолепни победи при Тарастика (днес Риека), един град в Либурния, поради лукавството на местните жители.“. Според това франките са искали да подчинят освен Панония и Далмация. При наследника на Ерих Кадолах бива подчинена Далмация между Моето, Цетина и река Врбас и поставени под върховенството на маркграфа на Фриул, съответно присъединени към царство Италия[1].

        Като отбранителна стена срещу абарите беше създадена аварската марка и за тяхното покръстване епископството в Залцбург беше превърнато в архиепископство, на което са били подчинени епископствата в Фрайзинг, Регенсбург, Пасау и Линдау. Значи, Карл създава една мощна империя, към която принадлежат не само Галия и Германия, но и Италия.


[1]

Ferd. Sisic, Geschichte der Kroaten. Zagreb 1917, 61.

Това беше извадка от: 

Д-р Ганчо Ценов, История на българите и на другите южни славяни от римското завоюване на Балканския полуостров до края на деветото столетие, БЕРЛИН И ЛАЙПЦИГ WALTER DE GRUYTER & CO., ПРЕДИШНОТО ИЗДАТЕЛСТВО G. J. GЦSCHEN"SCHE VERLAGSHANDLUNG - J. GUTTENTAG, VERLAGS., КНИЖАНИЦА - GEORG REIMER - KARL J. TROBNER - VEIT & COMP, 1935, Забранена в България от 1944 до 1990, Превод от немски д-р Николай Иванов Колев, Издателство GUTA-N, София, 2018, ISBN 978-619-7444-08-7. Стр. 364, Цена 25 лв.

 

https://www.book.store.bg/p231301/istoria-na-bylgarite-i-na-drugite-iuzhni-slaviani-d-r-gancho-cenov.html

 

 

http://bgkniga.bg/articul/18589/Istoriq_na_bylgarite_i_na_drugite_iujni_slavqni_ot_rimskoto_zavoiuvane_na_Balkanskiq_poluostrov_do_kraq_na_devetoto_stoletie_.html

image
Други книги на този издател:  

https://www.book.store.bg/c/p-pc/id-12287/knigi-ot-nikolaj-ivanov-kolev.html

 

https://ciela.com/publisher/guta-n.html

 

 

https://bgkniga.bg/izdatelstvo/%D0%B3%D1%83%D1%82%D0%B0-%D0%BD/

https://bgkniga.bg/izdatelstvo/гута-н/

 

 

 

 

 
Гласувай:
6
11. sparotok - !!!
06.04 19:15
Бог да Ви поживи за това, което правите!!!
цитирай
2. shtaparov - Употребата на правилната титла КНЯЗ ...
11.04 01:16
Употребата на правилната титла КНЯЗ е огромно достойнство и вдига стойността на всичко,което пишеш приятелю- поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 280128
Постинги: 216
Коментари: 340
Гласове: 1089
Архив
Календар
«  Юни, 2020  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930