Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2018 11:50 - Македонците, най-големите разпространители на елинската култура, не са гърци, а тракийци, наследници на пелазгите
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 2476 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 07.02.2021 12:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Пелазгите са най-старият народ, населил Балканите, за който имаме предания, и по-късно писмени сведения за техните наследници. Те са дошли от Египет и от юг са се разселили на север. Това става преди да дойдат гърците. Както поселниците по река Брегалница са били наричани бриги, така и поселниците по планината Беласица са били наричани на беласци - на гръцки пелазгой. Възможно е оттам да идва името им или обратното, планината да е наречена на тяхно име. Че пелазгите не са гръцки народ, научаваме от Херодот (490/480-ок. 424 пХ), I 57-58:

„…Какъв език са говорили пелазгите, не мога да кажа сигурно…Ако обаче се съди по останалите живи пелазги…, трябва да кажем, че те са говорили на варварски език. Щом това е тъй, жителите на Атика, която е пелазгийска земя, с преминаването им към елините са възприели друг език.“

Полибий (ок. 200-ок. 120 пХ) ни казва „…че повечето етолийци не са гърци.“, Полибий XVIII 5 8.

Страбон (ок. 30 пХ-30) също казва, че:

„…що се отнася до пелазгите, всичко свидетелства, че те са един стар народ, който е бил разпространен в цяла Елада, особено между етолийците в Тесалия.

…Тесалия между устието на р. Пенеос, Термопилите и планината Пинд се казвала Пелазгийски Аргос, защото била населена от пелазги.

…Омир е знаел, за Истър (Дунав), защото той споменава мизите, които живеят покрай Дунав. Той е знаел, че Тракия се е простирала до р. Пенеос…

…Теснината между Халкедон и Византия, която сега се казва Тракийски Босфор, едно време се е казвал Мизийски Босфор. Това може да се вземе като свидетелство, че мизите са тракийци.“

Омир (XI. в. пХ) ни съобщава, че и в Тесалия живеят пелазги:

„…Тесалийските жители в областта на град Лариса, на юг от р. Пенеос, са пелазги.“, Омир, Илиада II 840.

Също и народът, който населява Епир, е пелазгийски:

„…Епирските народи били според много автори от пелазгийски произход.“ Страбон (ок. 30 пХ-30), V 2 4

Мизите и траките са наследниците на пелазгите, както научаваме от Тукидит (…454-399…396 пХ):

„…одриският цар Ситалк бил много богат, защото събирал данъци от земята между Черно море и Йонийския залив. Между Черно море и Йонийския залив е живял един народ, който в старо време се наричаше пелазги, а сега мизи или траки.“, Тукидит II 97.

Значи, старите автори са единодушни, че старите жители на Атика, Етолия, Епир, Тесалия, земите между Черно море и Йонийския залив, и между Коринтския провлак до Дунава са пелазги. Пелазгите, наречени по-късно мизи и тракийци, са заели целия Балкански полуостров преди гърците и преди всички други народи, за които имаме писмени съобщения. По време на Троянската война от западната част на Коринтсткия провлак до Черно море са живели тракийци.
Пеласгите са и културен народ, който е започнал да пише с финикийски букви преди гърците. Това ние научаваме от забележителното съобщение на Дидор (I. в. пХ), Diodorus of Sicily (публикувана около 49 пХ) кн. 6 §67, на което ще се спрем по-подробно в глава 29.

А какви са македонците? Трог Помпей (I. в.) ни казва:

„…македонците са от пелазгийски произход.“, Юстин (III. в.) VII 1 3.

Тит Ливий (59 пХ-ок. 17) свидетелства, че македонците също са говорели на езика на пелазгите:

„…понеже македонците, етолийците и акарианците са от пелазгийски произход, то те са говорели един и същ език.“, Тит Ливий, XXX 29.

Македонците, които са от пелазгийски произход, живеят там, където всички автори показват, че живеят мизи от пелазгийски произход. Така че македонците са мизи. Но защо, въпреки че са стари пелазгийци, македонците на Александър станаха разпространители на елинизма по завзетите от тях земи до идването на римляните?

А сега нека научим от Изократ (436-338 пХ), каква е разликата между гърци и елини:
„…с името елини не се означава родът или родовият произход а духът, убеждението и възпитанието.“, Изократ (Paneg. 50).
Това е много важно, за да се разбере древността. Приобщаването на множество народности към културата на елините създава впечатлението, че всички те са гърци, но това не е така. Така стои и въпросът с македонците.

Нека тук, избягаме за миг напред във времето, и споменем, че в християнско време, господства противоположната доктрина на гърците във Византия „всеки православен е грък“, Раковски (2008) стр. 92, която не е нищо друго освен националистична пропаганда, нямаща нищо общо с реалния живот.

Самите гърци не са считали македонците за гърци: Когато Александър I (498-454 пХ, син на Аминта I от династията на Аргеади, баща на Алкет II, Пердика II, Филип и Стратоника) поискал да вземе участие в олимпийските игри, те му отказали, защото тези игри били само за елини, а не за варвари, какъвто бил той.

Той казвал, че е от Пелазгийски Аргос, но затова гърците също не го считали за грък, тъй като там живеят пелазги, както видяхме преди малко. Макар и не грък по произход, той изповядвал елински убеждения и в края на краищата бил допуснат до участие в Олимпийските игри.

Че в древността македонците са говорили на собствен, не-гръцки, език се вижда и от много други източници. Демостен (384-322 пХ) ни казва във Филипики III 7:

„…Такъв е случаят с Филип. Филип, който не само че не е грък и няма нищо общо с гърците, но не е поне един варварин от една почтена земя, а е недостоен македонец, откъдето някога нито годен роб можел човек да си купи.“

Александър, пращайки част от плячката от Персия на атиняните заради участието на гръцки войници във войната, казва, че плячката е изпратена от:

„…Александър, син на Филип и елините“, Плутарх, Александър X 6.

На друго място Плутарх (ок. 45-ок. 125) пише:

„…Войниците поздравили (Евмен) на македонски език.“, Плутарх, Александър §51.

Когато Александър се вбесява преди за убие Клит с копието си „…той извика на македонски стражата. Това означавало, че разправията ще бъде голяма.“, Плутарх, Александър §51.

От събитията по съда срещу Филот, обвинен от Александър в заговор срещу него, описани от Курций Куфий Руф през първи век, научаваме следното:

„….Царят (Александър) отправи погледа си към Филота и каза: „Македонците са решили да те съдят. Питам те, ще искаш ли да говориш с тях на родния си език?“ Филот отговори: „Освен македонците тук има и твърде много свидетели, които, струва ми се, по-лесно ще разберат моите думи, ако си послужа със същия език, на който ти току-що говори, което ти, мисля, направи поради това, за да може речта ти да се разбира от повече хора.“ След това царят каза: „Виждате ли, Филот мрази даже бащиния си език, защото той сам отказва да се изразява с него. Но той може да говори както иска, вие обаче ще да знаете, че той се отдалечил както от нашите обичаи, така и от нашия език.“, Руф (I. в.) кн. 6 гл. 36.

И по-нататък:

„…Той (Димна) значи бил глава на заговора, а аз, Филот, мечтаещият за трона в Македония, съм се криел в неговата сянка! Някой от вас да не би да е подкупен с дарове? На кого от вождовете, на кого от префектите съм оказвал особено внимание?

Мене даже ме обвиняват, че аз презирам собствения си език и обичаите на Македония. Значи, аз се домогвам до власт над това, което мразя! Още отдавна моят роден език излезе от употреба при общуването с други народи: и на победителите и на победените, се налага да изучават чужд език.“, Руф (I. в.) кн. 6, гл. 10 §22.

Виждаме, че македонската аристокрация е преминала към гръцкия език преди времето на Александър. Плутарх (45-127) стр. 31 ни казва в животописа на Александър, че цялата му войската се е състояла от около 20 000 до 43 000 пехотинци и от около 4000 до 5000 конници. Раковски (2008) стр. 146 е извел следната таблица от авторите които е чел:

Пехота
Македонци 13 000
Съюзници без име 7 000
Наемници 5 000
Удричи, трибали и илирийци 5 000
Агрияни (поляци) стрелци 1 000
Конница
Македонци 1 800
Тесалийци 1 800
Елени 600
Траки и пеяни 900
Всичко 36 100

Виждаме, че гърците са по-малко от 2 % в Александровата армия. Тези данни са близки до споменатите от Плутарх (45-127). Подобни сведения ни дава и Дидор Сицилийски (I в. пХ) в запазен откъс от кн. 17 гл. 17: 30000 пехотинци и 4500 конници от които 600 елини.

Човек не бива да мисли, че с, да речем, десетина хиляди войници - македонци, отишли завинаги в Персия, македонския народ е изчезнал. Той си е там и сега, само че говори на български и гръцки.
И тъй, и македонците в най-ранни времена са били пелазги. А тъй като пелазгите по-късно са били наричани мизи и тракийци и най-сетне българи, то македонци и българи са един народ.
 

Извадка от книгата:

Българска история до XII век през погледа на старите автори, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-048101-7, Издателство ГУТА-Н, София, 860 стр. от които 101 цветни, Цена 100 лв. 3.010 kg.

https://www.book.store.bg/p160783/bylgarska-istoria-do-xii-vek-prez-pogleda-na-starite-avtori-nikolaj-ivanov-kolev.html

https://ciela.com/balgarska-istorija-do-xii-vek-prez-pogleda-na-starite-avtori.html

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=39105


image

Други книги на този издател:

 

https://www.book.store.bg/c/p-l/m-3547/guta-n.html

https://ciela.com/publisher/guta-n.html

https://m.helikon.bg/publisher/167796-%D0%93%D1%83%D1%82%D0%B0---%D0%9D.html

http://knigabg.com/index.php?page=publisher&id=2606

https://www.ozone.bg/books_publisher-guta-n/

 

http://www.bookpoint.bg/search.html?search_q=%D0%93%D0%A3%D0%A2%D0%90-%D0%9D

image

 


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. shtaparov - Браво за отличното сведение- ето че ...
10.03.2018 21:26
Браво за отличното сведение- ето че и тук македоните са ясно разграничени от гърците,а са споменати редом до други Тракийски племена.
цитирай
2. anonimen65 - zashto taka e izkazano
14.03.2018 13:05
tesninata ,koiato sega se naricha trakiiski bosfor predi se e narichala miziiski bosfor-da se podrazbira che parvo se e kazvala miziiski nali?a sled tova sajdenieto za horata se obrashta znachi miziitsite sa traki ne trakite sa miziitsi?
цитирай
3. radostinalassa - Гърците са...
14.03.2018 14:19
Арии, които са се смесили със семитите и арабите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 1024991
Постинги: 334
Коментари: 504
Гласове: 2636
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031