Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2018 10:35 - КНЯГИНЯ ОЛГА – БЪЛГАРСКА ПРИЦЕСА
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 11120 Коментари: 13 Гласове:
10

Последна промяна: 23.12.2022 09:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В руските учебници по история ще прочетете колко забележителна и умна владетелка е била „рускинята“ Олга, как сама е станала християнка и въвела в Русия християнството и т.н. Това истина ли е?

Запазени са 26 изключително многословни писма от патриарх Николай Мистик (роден през 852 патриарх 901-907, 912-925) до цар Симеон. Общият тон на писмата е Симеон да сключи мир и да се откаже от война. В едно от писмата виждаме, че Симеон е имал претенции да стане и император на Византия, „...да грабнеш царската власт, която няма никакво отношение към твоя народ...”, от което намерение патриархът се опитва всячески да го отклони чрез заплахи за отлъчване от църквата, ГИБИ 4 197.

Симеон е преследвал целта да завладее Константинопол както с военни така и с политически средства, например сродяване с царския род.

След смъртта на Алекасндър арабите отново застрашават империята. Симеон подготвя армията си и на следващата година е при Цариград. От „Продължителят на Теофан“ (XI. в.), ГИБИ 5 197, научаваме:

„…През месец август (913) Симеон, владетел на България, се отправил на поход против ромеите с голяма войска и стигнал до Цариград. Той го обсадил и го заобиколил с окоп от Влахерните до така наречените Златни врата (отбранително съоръжение към Мраморно море), обладан от надежда, че без мъка ще го завладее.

            След като узнал якостта на стените и сигурната им защита поради множеството тежковъоръжени войници и каменохвъргачните и стрелохвъргачните машини, той, излъган в надеждите си, се завърнал в така наречения Евдомон и поискал да сключи мирен договор. Настойниците приели драговолно това и Симеон изпратил своя магистър (кавхан) Тодор да преговаря относно мира.  Патриарх Николай, Стефан и магистър Йоан взели императора и отишли до Влахерните, въвели двамата синове на Симеон (Борис и Петър) в двореца и обядвали заедно с императора. Патриарх Николай излязъл при Симеон и Симеон поклонил глава пред него. Патриархът, прочее, след като прочел молитва, поставил на главата му, както казват, вместо корона собствения си епириптарий (наметка на главата на патриарха). Удостоени с безбройни и преголеми дарове, Симеон и синовете му се завърнали в собствената си земя, като се разделили, без да постигнат съгласие по въпросния мир.“

            От този текст разбираме, че не Александър, а настойниците на Константин преговарят, което значи, че войната е била след смъртта на Александър, тоест след 6 юни 913 което се съгласува с август 913.

            В Манасиевата летопис с две изречения е предадено същото събитие говорещо, че Симеон е влизал в Цариград: „...При този цар Константин българския цар Симеон влезе в мир в Цариград, биде благословен от патриарха и обядва с царя и с него. А когато излезе оттам, той начена да опленява, стана бран и дважди победи зле гърците.“, ХИБ 1 196. Константин VII Багрянородни царува на два пъти, веднъж от 913 до 919, но като малолетен с настойница майка си Зоя Карбонопсина от 914 до 919, и втори път от 945 до 959, но тогава вече Симеон не е жив. Така че тука става дума за времето от 913 до 919, като единствената възможност е гореописаното събитие, тоест през 913. 

            Сега нека си зададем въпроса толкова наивен ли е бил Симеон, та след 17-годишен мир да вдигне огромна армия, да обсади Цариград, за да научи, че стените са му били силни, сякаш той не е узнал това, когато е учил там, да си поговори с управниците, да прати синовете си Петър и Борис на обяд, които били обсипани с подаръци и да се върне в България след тази скъпа разходка. Продължителят на Теофан (XI. в.) е държавен хронист, той пише по поръка на император Константин Багрянородни (905-9.XI.959), и той ни премълчава нещо което научаваме от други автори.

            Симеон е искал да се сроди с царския род на Византия. Единствения кандидат в момента е шестгодишният Константин. Така, че Симеон е предложил дъщеря си да се сгоди с него и да стане Василиопатер, тоест баща на императора, което е по ранг равно на император. Армията и страхът на част от византийската аристокрация са основателната причина да се приеме това предложение. Това обяснява красивия и приятелски изход на събитията. Доказателства за това са пасажите в писмата на Николай Мистик (роден през 852 патриарх 901-907, 912-925):

„…Когато от твоето писмо към христолюбивия император ние узнахме за твоите предложения, сърцето ни се облекчи от тежката скръб, която го притискаше.“

При срещата си с патриарха Симеон обещал

„…пълен мир и искрено приятелство; уверявал, че ще премахне всички спорове, всички поводи към съблазън и с Божия помощ между гърците и българите ще се закрепи истински траен мир, какъвто досега не е имало и какъвто предишните поколения не знаели.“ Седем години след срещата патриарх Николай открито напомня на Симеон, че той някога е изказал желанието да се сроди с императора. За такова желание говори и арабският писател Елмасин, Рамбо (1870) стр. 338.

Партията на майката на Константин Зоя печели надмощие в Цариград през 912 и се обявява против годежа на Симеоновата дъщеря със сина ѝ Константин. Николай Мистик в едно от писмата си ще ни засвидетелства, че желанието на Симеон „…не било уважено от онези, от които зависело изпълнението му.“ Симеон започва война с цел превземането на европейските владения на Византия през есента на 914…

Лъв Дякон с големи подробности ни описва войната на Светослав с българите, на което няма да се спираме тук. Интересното за нас в случая се следното:

Светослав е възхитен от България. След превземане на 80 дунавски крепости Светослав решил да премести държавата си около Дунава. Това научаваме от „Повесть временных лет“, Нестор (…1117), виж Нестор (2003) стр. 21:

„...6475 (967): Светослав нападнал българите. Били се двете страни. Светослав надделял над българите и взел 80 града по Дунава, и започнал да управлява оттам в Преславец (Малкия Преслав, град на р. Дунав), вземайки данък и от гърците.“

            През годината 6477 (969) каза Светослав на своята майка и на своите боляри: „Не желая да бъда в Киев, а желая да живея в Преславец на Дунава – там е средата на моята земя; тук се стичат всички блага: от гръцката земя – злато, тъкани, вина и различни плодове; от Чехия и Унгария – сребро и коне; от Русия пък – кожи, восък, мед и роби…“ “

            Юрий Венелин обаче е прав в разсъждението си, че завземането на Западна България от силната Византия става след 30 годишна война и неимоверни жертви, а бързото завземане на 80 български града по Дунава от Светослав е възможно само със съдействието на самите българи, Венелин (1849). За такова съдействие обаче е нужно масово и огромно духовно единомислие. Раковски (1939) стр. 147, според източниците, до които той е има достъп, еднозначно и недвусмислено ни казва, че Светослав е бил повикан от българи за да бъде свален Цар Петър, чиято провизантийска политика постепенно е заробвала България. В този случай той би имал подкрепата на населението. След проникване в България с огромна сила обаче е променил политиката си.

            Звучи също странно, че Светослав разглежда Преславец, градче в началото на делтата на Дунава, за средата на своята земя!? Среда между Киев и Преслав? Нестор ни казва също:

„…През 6411 (903): Когато Игор (912-945) порасна, той съпроводил Олег (882-912) и го послушал и му довели жена от Псков наречена Олга.“, Нестор (1118) стр. 10. А в Лаврентьевския списък под 1377 година, в краткото житие на Олга се казва:

„...Ольга родом Плесковитяныня”.

Виж също при архимандрит Леонид: „Игоря же [Олегъ] жении въ Болгарѣхъ, поiатъ за него кнiажнy именемъ Олгy. И бѣ мyдра велми.“[1] И така, Олга се жени за Игор, бащата на Светослав[2]. В този случай изглежда, че Светослав се стреми към наследството на Петър в края на неговия живот. Това личи от Нестор, където Святослав, неин син и наследник, казва не хощоу жити въ Кiевѣ, а въ Переяславцѣ [Болгарскомъ], тоу бо среда земли моеiа... Това обяснява и отношението на българите в началото на похода му.

Нека споменем, че архимандрит Кирил Рилски (1930) е разполагал с източници от които се виждало, че „…бабата на руския княз Владимир, св. Олга, е била християнка, която родом е била българка от придунавските места, около сегашния гр. Лом.“.

 


[1] Архим. Леонидъ, Откуда родомъ была св. великая княгиня русская Ольга? (Руская старина, ХІХ/59, июль 1888, с. 215-224).

[2] Подробен и изчерпателен анализ на темата виж в: Асен Чилингиров, Цар Симеоновият Съборникъ от X век. Изследвания. І, ИК Виделина, Берлин, 2011, стр. 93-113.

Забележете, Гаврил Кръстевич в Историята си написана преди 150 години нарича Плиска също Плисков!

През 903 град Псков не е известен, но град Плисков да. При археологическите разкопки и сондажи, извършени през 60-те и 70-те години на миналия век върху целия терен на Псков, не са открити никакви следи от селище преди средата на ХІІ век. По времето на Игор само цар Симеон е имал знатни деца за женене за престолонаследника на киевските руси и един такъв брак би го облекчил при войните му с Византия. Погодин (1888) ни съобщава, че в архива на покойния граф А. С. Уваров е намерил ръкопис от XV век, в който ясно се казва:

„..Игоря же жени в Болгарах, пояте за него княжну именем Олгу. И бе мудра велми”.

И така, Олга се жени за Игор, бащата на Владислав. В този случай изглежда, че Светослав се стреми към наследството на Петър в края на неговия живот. Това обяснява и отношението на българите в началото на похода му.

Впрочем Симеоновата дъщеря Олга, гърците я записват Елга, е кръстена със сигурност в златната цъква, построена от баща ѝ в Плиска по християнски обичай, наложен за всички от дядо ѝ Борис. Така, че не е имало кръщение от императорът Константин Багрянородни (905-9.XI.959), при нейното посещение в Цариград през 946, за което говори единствен Нестор (…1117), тъй като Константин Багрянородни би съобщил такъв важен държавен акт.

Известно е, че Симеон е имал дъщеря, която е сгодена през 913 за малкия законен престолонаследник Константин Багрянородни. Годежът е бил причината Симеон приятелски да напусне обсадения Цариград. След преврата на майката на Константин, Зоя, годежът е разтрогнат. През 924 на Симеон отново се предлага дъщеря му да се омъжи за един от синовете на узурпатора Роман Лакапин, което той отказва. За жалост, гръцките хроники не ни казват името на тази дъщеря, но тя е била единствена. Така, че женитбата с Игор би могла да стане след 924.

            А сега нека проверим по години дали е възможно Олга да е дъщеря на Симеон, а Светослав да е негов внук: Симеон е роден около 864, взема властта около 891, след като напуска монашеството. Значи се е женил след 891. За да има около 20-годишна дъщеря през 924, Симеон ще да е бил на 40 години, когато тя се е родила – това е възможно. Светослав е роден според Ипатиевската летопис през 942. В този случай Олга би била на 38 години, което също е възможно.

Българска история до XII век през погледа на старите автори, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-048101-7, Издателство ГУТА-Н, София, 860 стр. от които 101 цветни, Цена 100 лв. 3.010 kg.

https://www.book.store.bg/p160783/bylgarska-istoria-do-xii-vek-prez-pogleda-na-starite-avtori-nikolaj-ivanov-kolev.html

https://ciela.com/balgarska-istorija-do-xii-vek-prez-pogleda-na-starite-avtori.html

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=39105

image

И накрая, нека споменем, че от писмата на патриарх Николай Драган Цанков (1868) ни съобщава, че Симеон е имал и дъщеря, която се е готвил да омъжи за византийски престолонаследник.

„Кратка българска история“, Драган Киряков Цанков, Шесто издание. Първи издание януари 1868, Виена. Препис: д-р Николай Иванов Колев. Издателство ГУТА-Н, 2022 Колев, София, 2022, 92 стр. ISBN 978-619-7444-58-2

https://www.book.store.bg/p344738/kratka-bylgarska-istoria-dragan-kiriakov-cankov.html

https://www.ciela.com/kratka-b-lgarska-istorija.html Други книги на този издател:

https://www.book.store.bg/c/p-l/m-3547/guta-n.html

https://ciela.com/publisher/guta-n.html

https://m.helikon.bg/publisher/167796-%D0%93%D1%83%D1%82%D0%B0---%D0%9D.html

http://knigabg.com/index.php?page=publisher&id=2606

https://www.ozone.bg/books_publisher-guta-n/

http://www.bookpoint.bg/search.html?search_q=%D0%93%D0%A3%D0%A2%D0%90-%D0%9D

 image
Гласувай:
10


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Поздрави!
03.10.2018 15:41
Знам ,че руснаците признават ,че Олга е Българка, както и украинците!
Според някои името и е Болга Има версия ,че е дъщеря или внучка на Владимир, взета под попечителството на Симеон Факт е ,че Симеон няма в Руския двор , но има Владимир!
Че като сватбен дар е отнесла нареченото по- късно Реймско евангелие, което тя от своя страна е предала на внучката си като сватбен дар при отпътуването и за Франция!

Хубав ден!
цитирай
2. historybg2018 - Интересно "leonleonovpom2"!
03.10.2018 18:22
Чета на много места без доказателство, че била дъщеря или внучка на Владимир, което е безкрайно любопитно и интересно, но никъде не съм срещал източник за това. Ще Ви бъда много благодарен ако ми го посочите. Разбира се да се основаваме на статии в медиите, които се основават на чути разкази и други статии е безинтересно. Всичко хубаво!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравейте!
03.10.2018 20:55
Преди няколко години ходих в руския спортно -учебен център " Юрий Гагарин" край Варна, на устието на Камчия
Не съм записал дословно , интересувах се от залата по история основно, но всичко цитирано по-горе беше записано Трябва да го види човек Написаното там е дело на руски историци, със съдейсктвие на Български
А за внука на Олга Владимир посочих по- горе Нормално е да се свърже с това на Владимир Хръз!

Разбира се ,че трябва да се използват източници!
Но аз лично за пръв път чувам Олга да е дъщеря на Симеон!? Нормално е да е под негова опека ,като дъщеря или по-скоро внучка на Владимир! За това намеква и наличието на другия Владимир!Защо е Владимир , а не Симеон?!
Източници, достоверни са само тези с Български произход Но те в цялостта си са унищожени от гръцките свещеници За щастие, запазени са тези, пренесени от Светослав в Русия, като " Именника" например Но някои го считат за фалшификат Или над сто екземпляра от " О писменех", вероятно дело на цар Симеон и при всички случаи писан под негова редакция! Първият препис, няка сак да е запазен оригинал, пергаментът има максимум живот до 1000 години , е от някъде около 1100 -та година Няма как да е късен фалшификат В различните преписи има малки разлики, което е нормално-правена е редакция от различните писари
Да се върна на темата При фалшифицирани източници и при аналитично писание на база натрупани знания в печата, честно казано бих предпочел второто
Какви герои от източниците са например Крали Марко или цар Шишман, като резултатите от геройството им говори обратното!?
В Никопол цар Шишман чака войските вна войводата Мирчо Стари, но той има други планове?!
Не мислите ли ,че ако беше във Велико Търново, нещата щяха да се развият другояче? Баязид и без това е бил на прага да се оттегли А присъствието на царя сред защитниците е щяло да повдигне духа им!

Както и да е , просто един пример, какво дават източниците и как изглежда реалността извън тях!

Хубава вечер!
цитирай
4. bven - тук се покрива част от източниците с Вашите, но има и още: http://www.beinsadouno.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/d0b1d0bed0b3d0bed0bcd0b8d0bbd181d18
03.10.2018 22:12
Княгиня Олга Киевска и богомилската й мисия
Ради
От Ради

Май 30, 2012 Автор: Радислав Кондаков
Може би сте чували за княз Святослав – палил, клал и грабил в България, добре мотивиран с византийско злато? Може би пък не сте, но по-интересното е, че няколко сериозни исторически версии приписват на киевския владетел български корени. Майка му – княгиня Олга Киевска – канонизирана от руската църквата за светица, е – според мнозина изследователи и историци, Садоке – Елена, дъщеря на Владимир Расате и чиста българка. Според други е от българите, живеещи в Азия.

В някои исторически документи намираме следните пасажи:

- В “Летописец руских царей”:

“Приведоша ему (на Игоря) жену из Плискова, именем Олгу, остроумицу и корен и основание вере християнской и наш вожд.”

- В “Родословец на руските князе” :

“Игоря же (Олег) жени в Болгариях, поят за него княжя именем Олгу. И бе мудра велми.”

Няма да ги превеждам, продължаваме нататък.

След като Святослав е принуден от печенегите (които нападат Киев) да напусне родината ни и да спасява столицата си, Олга горещо моли сина си да отложи втория си поход и да не напада България. Поне докато е жива. Скоро след това, точно след смъртта й, славянският княз отново повежда войските си към Дунава. Няма кой да спре повторното му нахлуване в българските земи, но аз спирам с бойните му подвизи дотук, за да се върна там, където Олга Киевска е още жива.

Една интересна подробност от живота й е, че бъдещата княгиня е свързана с братовчед си княз Бенеамин (известен и като Боян Мага) не само по кръв, но и по дух – тя е ревностен последовател на богомилството. Не само това, но на Олга е възложена и изключително важна мисия във връзка с разпространението на богомилското учение в Русия.
По инициатива на Симеон Антипа и Петър Осоговец, през 956 г. Олга е покръстена във Византия лично от императорът – богомил Константин VІІ Порфирогенет. Този ход не е бил случаен, а целта е била една – да могат богомилите да работят в Русия, преди официалната църква да я стисне в костеливата си длан и да
цитирай
5. bven - продължение:
03.10.2018 22:13
скове духовния живот в сухите си форми.
След завръщането си в Киев, тя изцяло се посвещава на тази задача, но въпреки усилията на новопокръстената Олга – Елена, християнството е прието официално чак при внука й – Владимир I Велики, а синът й, княз Святослав остава езичник.
Радислав Кондаков
Изображение: Св. Олга Киевска, ескиз за мозайка, Николай Рьорих
Използвана литература
1.Княгиня Олга и Реймският псалтир, Гина Джиджева
2.Български хроники, том 1, Стефан Цанев
3.Богомилство и богомили, Николай Райнов
4.Уикипедия
цитирай
6. historybg2018 - Г-н "bven",
04.10.2018 00:39
1) За пребиваването на Олга в Цариград имаме описанието на Константин Багрянородни. Един чудесен документ, който с големи подробности описва ритуалите по официалния прием. Ако Олга би била кръстена в Константинопол, както например Кубрат, то това за императора би бил един политически триумф, и той със сигурност би го отбелязал. Но в описанието му няма нищо подобно. И как си представяте, принцеса в царския двор на Борис и Симеон да не е кръстена у нас?
2) Страницата която любезно указахте http://www.beinsadouno/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/d0b1d0bed не се отваря.
3) А за източници давате съвременни автори, а не някой старинен документ. Така че с коментара си не отговорихте на въпроса дали има стари източници от които да се види, че Олга е била дъщеря или внучка на Владимир, а не дъщеря на Симеон. Въпросът си остава. Ще се радвам, пък и нашите читателите, ако някой наистина посочи такива източници. Всичко хубаво!

цитирай
7. dinkov - Динков
04.10.2018 02:37
historybg2018 - заради спора +
Поздрав
Ицко
цитирай
8. bven - На 6:темата е Княгиня Олга Киевска и богомилската й мисия
04.10.2018 13:36
или тук- http://wwwo/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/d0b1d0bed0b3d0bed0bcd0b8d0bbd181d182d0b2d0be-d0b8-d0b1d0bed0b3d0bed0bcd0b8d0bbd0b8/%D0%BA%D0%BD%D1%8F%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%8F-%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B9-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F-r591/

все пак Олга е дъщеря на Расате. А царските деца се кръщават в такава религия каквато имат първоначално родителите.
Все пак въпрос на вътешно усещане, не само на четене официалната литература.
цитирай
9. historybg2018 - Г-н "bven",
04.10.2018 14:22
Линка води към текст, който вече публикувахте във Вашия коментар.

В науката нещата не се казват, а доказват! Изречения започващи с "и все пак" и не последвани от доказателства си остават само обмен на мнения, но не и научен принос. Всичко хубаво!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Разочаровате ме, г-н Колев! В ...
04.10.2018 15:14
Разочаровате ме ,г-н Колев!
В науката има и хипотези, при това дори в точните науки! За неща ,които не са доказани и не могат да се докажат! И те са работни до в момента, в който се докажат
Специално в историята ,много малко са нещата ,които са 100% доказани Затова н не е и точна наука! На вас ли да го казвам?...

Бвен не е мъж, жена е, името и е Татяна!

Хубав ден!
цитирай
11. historybg2018 - Моля Ви Таня, няма място за разочарование,
04.10.2018 16:51
обърнете внимание на намерението на Блога! Идеята на този Блог е да споделя записаното от старите автори и да остави читателя сам да си създаде менене по съответния въпрос, затова и зададох въпроса за източника на това което писахте. А за това, че науката история не е като естествените науки, се лъжите. „В естествените науки нищо не може да се докаже - има само отражение на действителността с формални средства и докато няма практика която да отхвърли "модела", ние го смятаме за полезен“, (Стивън Хоукинг, нобелов лауреат по Физика). Нашата "историография" е пълна с много мнения и малко доказателства, затова българската общественост с право се отнася с голям скептицизъм към "официалната" ни история, на което правя плах опит да противодействам с издателската си дейност. А иначе, става дума за конкретен въпрос, на който Вие едва сега на практика отговорихте с: „Има мнения, че Олга е дъщеря на Расате“. ОК. Не можах да задоволя любопитството си научавайки, къде при старите автори е писано че Олга е дъщеря на Расате. Всичко хубаво!
цитирай
12. bven - На 11: historybg2018, прави ви чест, че желаете да дадете гласност на различни мнения.
04.10.2018 20:28
Не се чувствам засегната от вашите оценки. Просто цитирах и казах това, което знам. Не съм историк и не събирам специално такава литература. Колкото до официалната литература, вие трябва да знаете отлично, че почти всичко е скрито от българите , а и винаги се е търсело нетрадиционни мнения , дори на екстрасенси. Само ще припомня на колегите от блога, не на вас, че дори Шлиман, тръгнал с "Илиада " в ръка да търси Троя е намерил гръцки град, но не Троя. Защото Троя е в България. Има и блогери, които доста преди вас доказаха, че Пловдив е древният Йерусалим, за това, че първите фараони са били ...българи. Но вие търсите писмени източници.
Желая ви успех.
цитирай
13. barin - Здравей historybg2018. Tочно Олга ...
04.10.2018 22:10
Здравей historybg2018. Tочно Олга е връзката между България и Киевска Рус. Дълго време оставах със заблуждението, че имената Олга, Владимир и още няколко са руски, а се оказа, че са български. Също и името Тамара, което се е разпостранило в Русия. Оттук следва, че в князете на Киевска Рус има нещо от рода Дуло. Олга се свързва и с опита за покръстване на руснаците. Според това, което съм чел е дъщеря на Владимир Разсате. Направена е връзка между Плиска-Плисков, както пише Г. Кръстевич и Плиска. Мисля, че недвусмислено е ясно откъде идва името на Псков.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 685101
Постинги: 297
Коментари: 447
Гласове: 2075
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728