Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2021 13:15 - По какъв начин изтласканите от Траян българи към р. Тиса на Запад, към Балтика на Север и към реките Буг, Днепър и Днестър на Изток се връщат на Балканите
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 2388 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 27.07.2022 14:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Както вече беше констатирано в доклада

Какво старите автори съобщават за историята на България? - текст на доклада

https://historybg2018.blog.bg/history/2021/09/15/kakvo-starite-avtori-syobshtavat-za-istoriiata-na-bylgariia-.1779572

старите автори ни съобщават достатъчно сведения, че държавност под името България  съществува най-късно от около 128-156 година отвъд Дунава.

С какво са характерни тези години. Изтласканите от територията на днешна Румъния българи от Траян се концентрират на запад по р. Тиса и Панония, а на изток по реките Буг, Днепър и Днестър (Траянов вал). Оттам те атакуват римската империя. Приемникът на Траян, Адриан (117-138), обявява столиците на трите Дакии за градове, непосредствено подвластни на Рим, но управляващи се самостоятелно съобразно обичаите на тамошното население – до това време такъв статут имат само градовете в Италия. Това е опит на Рим да създаде относително автономна област, която да спре нашествията на сродните на даките народи откъм Северното Черноморие.  При император Галиен (253-268) Дакия е била загубена и Аврелиан (270-275), като преселил оттам римляните, създал в пределите на Мизия и Дардания двете Дакии. Така че лимеса е изтеглен на Дунава. Поп Йовчо от Трявна ще препише от своите източници през 1855 г. "Българите, изгонени от Траян Римски, се завърнаха отново през година от Адам 5998, а от Христа 489 имайки за предводител Борис, своя княз.“

Така че формирането на българската държава е станало във връзка със войната за завръщане на българите към техните древни земи – Балканите.


А сега нека резюмираме събитията съобщени ни от старите автори показващи какви тоочно процеси са се развили на Балканите в периода 100-280 г. За целта ще си послужим с

 

Български летоструй от 1279 п. Х. до 1201 г., Николай Иванов Колев (Гута). Издателство ГУТА-Н, София, 2021, ISBN 978-619-7444-43-8, 230 стр.

https://www.book.store.bg/p298017/bylgarski-letostruj-ot-1279-pr-h-do-1201-g.html
image

чиито сведения за извлечени от цитираните сведения в

 

Българска история до XII век през погледа на старите автори, 2015, Николай Иванов Колев, ISBN 978-3-00-048101-7, Издателство ГУТА-Н, София, 860 стр. от които 101 цветни.

https://www.book.store.bg/p160783/bylgarska-istoria-do-xii-vek-prez-pogleda-na-starite-avtori-nikolaj-ivanov-kolev.html

3. Втори век

 

90-160 (6)      Хуни живеят между Балканите и р. Буг.

 

100-160 (10)   На изток от река Вистула живеят авари или обари, под тях омбри.

 

100-180 (4)     Козарите (хазарите, бъдещите украинци, говорещи български) живеят на същото място, както и преди 600 години, по североизточните Карпати.

 

101-102 (5)     Дакебал нахлува със съюзни руси, алани, сармати, костобоки, печенеги, пеми, българи в Мизия и Кравуна, дн. Добруджа. Загиват 3 800 римски войници. Подписан е нов мир, при който се връщат римските дезертьори, а в отговор на това се прекратява строителството на укрепленията. В Дакия се установява римски гарнизон, за да съблюдава изпълнението на договора, а Дакебел се оттегля северно от Дунава.

 

104 (5)            Аполодор Дамаски строи мост над Дунава между Кладово и Турну Северин, дълъг 1135 м.

 

105-106 (5)     Траян води редица успешни сражения, превзема столицата на гетите Сaрмице-гетиза (Царница на гетите) и преследва войските даже до река Днепър. Дакебал се самоубива при река Прут. Много по-късно Поп Йовчо ще препише от Търновската библиотека „…прогонени бяха някогашните българи от Траяна Римски…“ Траян е спрян от защитено крупно съоражение, построено от тракийските народи, наречено от тях бразда на император Траян и известно в историята като „Траянов вал“. Траяновият вал започва от Дунав, при устието на река Черна, близо до Оршова, върви към Олт, Прут, Днестър, Днепър и до самия Дон. Валът минава и през село Траян, което се намира на Прут. Троян строи над река Прут палати, поставя охрана от 20 000 войска на новата граница: Траян преселва дакийци в Илирия и ги нарича серви, роби. Премества италийци на тяхно място.

 

В чест на победата над сарматите, Траян строи град и го нарича „град на победата“: Никополис ад Иструм, Никопол, дн. развалини при с. Никюп, Търновско.

 

100-156 (11)  След разбиване на даките е основана държавата България.

 

Започва значително движение на народите в Източна и Централна Европа.

 

9.VIII.117 (5) Траян умира.

 

117-138 (5)     Адриан обявява столиците на трите Дакии за градове, непосредствено подвластни на Рим, но управляващи се самостоятелно, съобразно обичаите на тамошното население.

 

130 (11)          Цар на българите е Българ.

 

Една трета част от куманите, наречени българи, се населват в земята Карвунска, наречена българска, която е опразнена от римляни и елини. Карвунската земя е Добруджа. Предводителят им се нарича Българ.

 

165 (4)            Според именника на българските владетелеи от лявата страна на Дунава съществува държава с името България („515 г. преди Аспарух, … от другата страна на Дунава…“).

 

175 (5)            Марк Аврелий воюва в земите отвъд Дунава, в резултат  те са обявени за протекторат, тоест под защитата на Рим, с тях не се воюва – с тях се търгува, а на нахлулите скити в цялата империя се дава статут на колони – полузависими от едрите земевладелци селяни.

 

187 (4)            Хазари и бесили, минават Кавказ през теснината Джора, под предводителството на своя цар Вънасеба Сураба, идват на река Гура, влизат в Армения и при водените сражения убиват арменския цар Вагарш. Синът му Косров ги отблъсква и след победа им взема данък едно на сто.

4. Трети век

 

212 (5)            Каракала убива брат си Гета. Ако някой дръзнел да напише името на Гета или само да го прошепне, веднага бивал осъждан на смърт. Така масово вместо гети приживе на Каракала се използва названието готи.

 

224-226 (6)    На власт в Персия идва династията на Сасан и владее до 651. Персия завладява Армения и сваля рода Аршакун.

 

Около 222-226 (4) По горното течение на Ефрат, при заплаха от персите за арменци и българи, ванандският княз участва в съвета на арменския цар и по време на войната „...всички ванандци се отличиха със своята храброст.“

 

238 (4)            Максим, изпратен като легат, разбива сарматите в Илирик.

 

238 (5)                 Карпи, които живеят около реките Серет и Прут, воюват с мизите в днешна Северна България. Град Истрия в дн. Добружа е разрушен.

 

Гетите започват война с Римската империя, която достига кулминацията си с превземането на Пловдив, след един неуспешен опит и убийството на император Деций, заедно със сина му в Добруджа.

 

235-238 (11)      На карта, изготвена от Евсевий, владиката на Цезарея в Палестина, живял през 270-338, един от най-значимите църковни историци, наричан „баща на църковната история“ е нанесен над Македония надпис „Мизия, тоест България“.

 

Преди 246 (5)   Гетите живеят извън Римската империята под свои владетели, съюзници са на римската държава и получават от нея годишни дарения.

 

246 (5)                 Император Филип Арабин прекратява плащанията на гетите. Острогот преминава с хората си Дунава и опустошава Мизия и Тракия. Филип изпраща армия начело със сенатора Деций, който губи войната и, за да накаже войниците, ги разпуска. Войниците възнегодуват и прибягват при гетския владетел Острогот. Войската на Острогот нараства до 300 000 със съюзниците, преминава Дунава и опустошава за втори път Мизия, обсажда Марцианопол и след откуп се завръща в земята си.

 

248-251 (5)        Готи, начело със сина на Острогот Книва, минават Дунава и обсаждат неуспешно мизи в Никополис ад Струм. Деций ги нападa и убивa 30 000 от тях, но e победен в сражението. След това готите преминават Балкана, съюзяват се с изменилия римски пълководец Приск и вземат Филипопол. Били избити много траки. В последвалата битка на 1.VII.251 загиват 30000 римски войници, заедно с Деций и сина му,  при Абрит в така наречения Форум Темброниум. Скитите се завръщат с много пленници и плячка.

 

Войската провъзгласява за император Гал, бивш консул, заедно със сина му Вулусиан.

 

253268 (5)       По времето на император Галиен готите опустошават Гърция.

 

Отвъддунавски скити преминават в римската земя и опустошават голяма част от днешния Балкански полуостров. Като преминават в Мала Азия, те навлизат в Галатия и Кападокия, залавят много пленници, някои от които се числят към духовенството, и с голяма плячка се оттеглят в земята си.

 

Квади и сармати нахлуват в Панония. Сарматите, част от българската народност, са вече през този период в Панoния.

 

Партите опустошяват Сирия и Киликия.

 

Германците отново завземат Испания.

 

264 (8)                 Взетите пленници-християни, като общуват с готите, привличат голям брой към християнството  в неговата арианска форма.

 

268 (11)              В карта на свети Йероним в района на Панония е нанесена България.

 

253-268 (5)        Войни с гетите при император Галиен: Тези войни способстват за разпространяване на християнството сред гетите. След смъртта на Острогот, Книва разделя войската на две части, с едната опустошава Мизия, а сам се установява със 70 000 войници в Еусция, т.е. Нове, дн. с. Стъклен до Свищов. Отблъснат там от пълководеца Гал, той се приближава до Никопол. Когато император Деций неочаквано идва, Книва се оттегля в Стара планина. Оттам се отправя за Филипопол. Деций прехвърля Стара планина, пристига при Бероя, където е разбит от Книва, бяга в Еусция в Мизия. Книва превзема Филипопол, оплячкосва го, съюзява се с намиращия се в града пълководец Приск. В сражение е убит синът на Деций, а след това и той загива при Арбит в Мизия.

 

266 (5) Владетел на остроготите става могъщия Херманрик, който побеждава херулите, след това и венетите и русите. Империята създадена от Херманрик се простира от Балтийско до Черно море и въплъщава най-голямото могъщество на готите.

 

268-270 (5)        По времето на краткото царуване на император Клавдий II Готски, готите са подложени на „невероятно изтребление“.

 

269 (5)                 Въпреки „невероятното изтребление“ готски нападения на Атина. Писателят Дексип организира отблъскването им.

 

270 (5)                 След неуспешния опит на Емилиян да заграби властта в Мизия следва поредното гетско нападение в Азия и Тракия. В полите на Хемус те предприемат нападение към близкия до морето град Анхиало. Тук те остават много дни, като се наслаждават на топлите бани.

 

270 (5)                 Аврелиан побеждава отново гетите, преследва християните.

 

271 (5, 11)          Аврелиан вижда, че не може да държи повече завоюваната от Траян Дакия, и я отстъпва с надеждата, че ще превърне Дунава в непреодолима граница.

 

275 (5)                 Аврелиан за втори път предприема поход срещу гетите, но бива убит в Кенорурион, на стария път между Византион и Хераклея.

 

276-282 (5)        Император Проб воюва с готите при Сирмиум. По време на неговите войни настава голям глад „по целия свят“. Понеже няма храни, войниците започват да се бунтуват и го убиват в Сирмиум.

 

297 (5)                 Повикани от император Максимин Галерий, готите идват на помощ на римляните и пропъждат персийския цар Нарзей, внука на великия Сапор. Галерий взел като плячка всичките му богатства, заедно с жените и синовете му. След като Диоклециан побеждава Ахил в Александрия, а Максимин квингвегенцианите и Херкулий в Африка, римляните осигуряват мира в държавата и започват да пренебрегват готите.

 

293-305 (5)        Римляните печелят победа над сарматите, които са съставна част от българската народност, което им позволява да разселят огромно количество войници из гарнизоните в пограничните райони на Римската империя. От това време сармати служат в римската армия.

 

 

Виждаме, огромен кипеж на Балканите свързан с възстановяване на българската държавност на юг от Дунава на множество етапи: Успешни войни свързани с унищожаване на армии и императори, наемане на готски и хунски войски с цел унищожаване мощта на Персийската империя, постепенно възстановяване на контрола над Балканите , доминация на войските пресекли Дунава съюзени с местните си събратя, активното им участие в обществено-политическия живот на Източната римска империя, за да се стигне до относителната им политическа свобода при Константин Велики и Ираклий, и религиозна свобода при Юстиниан.

Всички тези етапи подготвят обединението на всички българи при Кубрат, зависими, независими и федерати, за да видим при Аспарух български държавен контрол до Бяло море!

Други книги на този издател:

 

https://www.book.store.bg/c/p-l/m-3547/guta-n.html

https://ciela.com/publisher/guta-n.html

https://m.helikon.bg/publisher/167796-%D0%93%D1%83%D1%82%D0%B0---%D0%9D.html

http://knigabg.com/index.php?page=publisher&id=2606

https://www.ozone.bg/books_publisher-guta-n/

http://www.bookpoint.bg/search.html?search_q=%D0%93%D0%A3%D0%A2%D0%90-%D0%9D

https://www.orangecenter.bg/author/nikolay-ivanov-kolev.html

 

https://www.orangecenter.bg/knigi-na-balgarski?book_publisher=661444

 

 
Гласувай:
81. leonleonovpom2 - Здравейте!
29.09.2021 21:30
212 (5) Каракала убива брат си Гета. Ако някой дръзнел да напише името на Гета или само да го прошепне, веднага бивал осъждан на смърт. Така масово вместо гети приживе на Каракала се използва названието готи.

Това поп Йовчо ли го е писал?
Не знам за неговите записки, но до този извод стигнах при съставянето на книгата ми- "Загадки на Анхиалското монетосечене"2011г.
Логически и математически, най - вече, като сровнявах бройката на описаните монети на Гета и Каракала, сечени в Анхиало, от различни източници!
И стигнах до извода ,че монетосеченето на Анхиало е преустановено ,веднага след смъртта на Гета, а не след тази на Каракала! Градът е наказан за посещението на Гета с майка му ,малко преди убийството му!
Изненадва ме ,че е описано и се подминава? Но е логично, аз независимо стигнах до извода, че никой не би посмял и думичка да каже за гети, камо ли да поднесе документ за подпис на Каракала с гети в него С лека промяна гети са станали готи Затова и често се бъркат!
Дори от семейното бижу, камеята, образът на Гета е заличен
Това е накратко ,цяла глава имам на тази тема!

А искам нещо друго да запитам Кой от възрожденците, четох го преди доста години е писал в хронологията ,че първи Български цар е цар Гордий-фригийският всъщност цар, с възела!?
Мисля ,че е Раковски, но не съм сигурен!

Хубава вечер!

цитирай
2. leonleonovpom2 - здравейте отново!
29.09.2021 21:35
Столицата на Децебал е със странното име-Сарматигетузе, което показва че сармати и гети са заедно! Доколкото знам, битката на Траян със сарматите не е завършила с окончателна победа Единствените, които не са подчинили римляните са сарматите Заради тях спират и настъплението на Изток
Мнозина счита, че сарматите са Български племена!
цитирай
3. historybg2018 - "...странното име-Сарматигетузе..."
30.09.2021 09:03
Името не е странно, Сармице е запис на Царнице. Гетуза е "столица на гетите". Забележете, столицата на хетите е "Хетуза". Това тълкуване дължим на Гаврил Кръстевич, том 1. Поздрави!
цитирай
4. historybg2018 - Това поп Йовчо ли го е писал?
30.09.2021 09:09
Дион Касий разказва, че след като император Каракала (211-217) убива брат си Гета през 212 г. ако някой дръзнел да напише името на Гета или само да го прошепне, веднага са го осъждали на смърт:
„…Достатъчно било само да се напише или произнесе името на Гета, за да се заплати на часа с живота. Даже в комедиите поетите не употребявали тази дума, а имуществото на онези хора, които в завещанието си споменавали името Гета подлежало на конфискация.“, Дион Кассий (ок. 163 - ок. 230) Книга LXXVIII, 12.5.
Написаната в началото на IV век История Августа (Historia Augusta) – „История на римските цезари“ отбелязва същото. Вие вече ми писахте за вашият анализ на монетите и аз приех това сведение с благодарност и го нанесох в книгата си за бъдещо ново издание, назовавайки Вашето име за това. Всичко хубаво!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Благодаря много!
30.09.2021 10:12
4. historybg2018 - Това поп Йовчо ли го е писал?
09:09
Дион Касий разказва, че след като император Каракала (211-217) убива брат си Гета през 212 г. ако някой дръзнел да напише името на Гета или само да го прошепне, веднага са го осъждали на смърт:
„…Достатъчно било само да се напише или произнесе името на Гета, за да се заплати на часа с живота. Даже в комедиите поетите не употребявали тази дума, а имуществото на онези хора, които в завещанието си споменавали името Гета подлежало на конфискация.“, Дион Кассий (ок. 163 - ок. 230) Книга LXXVIII, 12.5.
Написаната в началото на IV век История Августа (Historia Augusta) – „История на римските цезари“ отбелязва същото. Вие вече ми писахте за вашият анализ на монетите и аз приех това сведение с благодарност и го нанесох в книгата си за бъдещо ново издание, назовавайки Вашето име за това. Всичко хубаво!
цитирай

Аз тези автори не съм чел тогава! Просто ми беше в темата и независимо от тях, при анализа, стигнах до същия извод!
Каракала, заради тържественото посрещане на Гета в Анхиало, веднага след убийството му, е спрял монетосеченето изобщо на града-и собственото си- също!

А за цар Гордий нещо срещали ли сте? Че е първият Български цар!

Хубав ден!
цитирай
6. historybg2018 - За Гордий
03.10.2021 17:22
Страбон в своята „География” (кн. VII, 3) и Херодот (Hdt. „История”, VII,73) казват, че фригите са тракийско племе, което преди това се е наричало бриги. Те създали своя държава във Фригия в Мала Азия със столица град Гордий. Днес имаме сведения за двама фригийски царе, цар Мидас и баща му Гордиас.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Да, благодаря!
03.10.2021 20:04
Гробниците им са като нашите тракийски могили
Интересни са надписите Своеобразна смесица от букви, подобни на нашите, явно финикийски и ...египетски йероглифи! Турците обозначават столицата като Гордион
Все пак, пълна загадка е за мен, в коя история на възрожденец прочетох ,че цар Гордийи е първият Български цар? "Горски пътник" съм чел в гимназията, в нея да е?!
Вие издавали ли сте я?

Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 1024932
Постинги: 334
Коментари: 504
Гласове: 2636
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031