Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09 10:56 - За българските учебници по история, част 2: За тюркския бог Тангра
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 1088 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 05.10 16:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нека се спрем на учебника за 6 клас:

История и цивилизация (2020). Автори: проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Александър Николов, проф. д-р Райна Гаврилова, Мария Босева. Рецензент Ирина Кръстева.  Издателство Просвета, София.

На стр. 32 четем под заглавие

Древните българи и „Старата Велика България“

следното:

„В края на 7 в., докато на запад се издигало Франкското кралство, а Византия се борела с арабите, древните българи основали на Балканите нашата държава България. Преди около 2000 години българските племена заели земите между планината Кавказ, Черно и Азовско море. Те отглеждали много добитък и коне, познавали земеделието и занаятите, имали точен календар. Върховния им бог бил Тангра (Небе), комуто издигали светилища и принасяли жертви. Предводителите им носели титлата кан.“

Така че българите, според авторите на този учебник, освен че носят тюркската титла хан вярват и в тюркския бог Тангра, тоест, щом титлата на владетеля им е тюркска, и бога им е тюркски, те самите са тюрки!

За сведение: тюрките са монголски народ, които има огромна експанзия от Алтай на юг превземайки целия Китай и владеейки го столетия, и на запад, достигайки чак до днешна Унгария, и връщайки се трайно останал в земите на Казахстан, Русия, Туркестан, Азърбайджан и др. Тюрки навлизат в Мала Азия и създават Османската империя която има също огромно разрастване. Тюрки завладяват за известно време и Централна Азия.  Генетиците показаха че ние българите нямаме нищо общо с тях, а на всеки е известно, че ако имаме турски думи в нашият език те са навлезли през петвековното турско робство в българския език. Нашият външен вид също издава, че ние не сме монголци.

За титлата хан вече говорихме в част 1 на тази поредица. Сега нека видим откъде идва, ако въобще има такова, сведението, че българите вярвали в тюркския бог Тангра.

От надпис на камък за жертвоприношение, намерен в Мадара, в четене и превод на Бешевлиев (1979), стр. 123:

„Кан сюбиги Омуртаг от бога владетел… беше… и направи жертвоприношение на бога Тангра… ичиргу …“,

„научаваме“, че Омуртаг по това време сякаш е езичник и прави жертвоприношения на тюркския бога Тангра!?

Това е единственият известен запис, в който е назован бога Тангра. Има множество тюркски писмени документи, в които този бог се нарича Тенгри.

Идете обаче в археологическия музей в София и се опитайте сами да разчетете този силно повреден надпис. Да се разчете име Тангра от пети и шести ред

5. ОYO...................ТА

6. ГГРА.................НСН

на него е невъзможно!

Така, че прочитът на Бешевлиев е плод на неговото въображение, и това става единствената основа за историята на българската религия. Каква примитивна наивност? При диктатурата на пролетариата от 1944 до 1990 „религията беше опиум за народа“ и като част от историята беше без значение и не ѝ се обръщаше никакво внимание, като изключим така нареченото покръстване като просветителски акт.

Тука няма да се спираме на това, че пантеонът на тракийските богове е пренесен изцяло в гръцките и латинските, че езическите ни обичай и вярвания във вили, самодиви, нимфи, добър и лош бог са идентични с онези описани в свещената книга на брахманите Авеста, както откри великият ни възрожденец Раковски, че езикът  ние със самскритска основа, също откритие на Раковски, че основния бог на европейските хунски народи е Марс, че боговете на славянските народи, макар и с променени имена са старите тракийски богове и т.н.

На това отгоре, на златен медальон на княз Омуртаг от 9 век, намерен от археолога Петър Славчев при разкопки на средновековно жилище на северозападния склон на Царевец през лятото на 1975-а (35 грама 20-карата, намиращ се в Националния исторически музей в София) Омуртаг е изобразен с християнски кръстА макар че гръцки текстове говорят, че Омуртаг е преследвал християните, то Паисий Хилендарски ни казва, че той е приел християнството.

Може ли тази комплексна материя, част от нашата древна история, за която има хиляди източници, да се поднесе на децата ни подменена с тази примитивна измислица „българите вярвали в тюркския бог Тангра“?

 

Така че уважаеми дами и господа:

проф. д-р Пламен Павлов,

проф. д-р Александър Николов,

проф. д-р Райна Гаврилова,

Мария Босева,

Ирина Кръстева.

Този текст е принесен в днешните учебници безкритично от миналото без каквито и да е доказателства. Аз съм далеч от мисълта, че Вие не сте запознати със споменатите по-горе сведения, но е време да отстраните тази безмислица в съответствие с известната ни от древните автори историческа истина.

Както в миналото, така и сега, има достатъчно врагове на народа ни, които желаят чрез манипулация на историята да заличат нашето славно минало с известна цел. Така че в името на бъдещето на нашия народ, променете не само този текст, но и всички останали които противоречат на древните текстове.

 image


Гласувай:
31. vled - БАГЕ е името на бога на българите
29.09 13:08
Най–важните прабългарски титли
БАГатур и
БАГаин
пряко ни водят към бога на траките БАГ/Бакх (латинизирано на БАКхус).
В думата БИГИ (вероятно неправилно записана) от титлата КАНА СЮ БИГИ (Кана от бога) също прозира тракийският БАГ и днешното – БОГ!...

цитирай
2. vled - БАГ
29.09 13:22

Малко встрани от но все пак в далечна връзка с темата.
Последните археологически проучвания все по-ясно подкрепят виждането, че не Шумер, Месопотамия или Египет, а именно Балканите са Люлката на европейската, а може би и на индоевропейската цивилизация, че поради това Траките вероятно са най-древният народ и праотци на всички индоевропейци, а тракийският език е търсеният праезик на индоевропейците.

Древнотракийският бог БАГ можем да го намерим при циганите, които са също индоевропейци. Поради относителната си изолация и самоизолация те са запазили малко променен вариант на името на древния и единствен бог на Траките -
БАГ (Бакх, латинизрано на Бакхус)

БАНГО Васил!...


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 900063
Постинги: 324
Коментари: 491
Гласове: 2402
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031